Inici Destacats L’economia de l’Anoia es recupera a un ritme més lent que la...

L’economia de l’Anoia es recupera a un ritme més lent que la mitjana del país

COMPARTIR

La comarca de l’Anoia va tancar el mes de març amb 33.740 llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l’empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms). Aquesta xifra és un 0,2% superior respecte a un any enrere, tot i que suposa un creixement menys intens que el registrat al conjunt de Catalunya (1,7%). Així mateix, aquesta evolució està influenciada per la disminució d’afiliacions que es va produir al març de 2020 per l’aplicació de l’estat d’alarma i les restriccions aplicades per contenir l’expansió del coronavirus.

No obstant això, si es compara la xifra de llocs de treball de març de 2021 amb els nivells previs a la pandèmia encara se situaria per sota de la de finals del 2019 (-3%) i del març del 2019 (-1,9%). Igualment, cal tenir present que aquestes dades no inclouen les persones que estan en ERTO i que continuen donats d’alta com a afiliats que cotitzen malgrat no estiguin laboralment actius.

Aquesta és la tendència del mercat del treball i una de les principals conclusions que es desprèn de l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball, que elaboren conjuntament la Cambra de l’Anoia i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.


Segons el tipus de règim d’afiliació s’observa una evolució anual positiva el març de 2021 tant entre els assalariats (0,1%) com entre els autònoms (0,6%). Tanmateix, en comparació amb el mateix període previ a la pandèmia (31 de març 2019) els assalariats i els autònoms s’han reduït (el -2,5% i el -0,2%, respectivament).

El nombre d’afiliats segons residència es situa a màxims històrics en un primer trimestre

Si s’atén a la residència padronal de l’afiliat, en lloc de la seu de l’empresa, els afiliats han augmentat un 2,9% a la comarca respecte a un any enrere, fins a les 49.594 persones a finals de març de 2021. Per sexe, l’evolució positiva ha estat més intensa per als homes (3,4%) que per a les dones (2,3%). Els afiliats registren un augment a tots els grans grups d’edat, a excepció de les persones compreses entre els 30 i 44 anys (-1,1%). Per nacionalitat, cal destacar el notable creixement relatiu d’afiliats entre les persones de nacionalitat estrangera, un 12,2% (2,1% els espanyols).

Respecte al mateix trimestre previ a la pandèmia (març 2019), el nombre d’afiliats ha disminuït només entre els menors de 45 anys i els nacionals. Si es comparen les afiliacions segons seu social i per residència padronal, el nombre és superior en el segon cas (un 47% més); el motiu de la diferència és que alguns treballadors residents a l’Anoia es traslladen a una comarca diferent per treballar.

Més de 9.170 aturats al tancament del primer trimestre

Pel que fa a les xifres d’atur, el nombre d’aturats ha estat de 9.176 persones a 31 de març, un 16% més que el mateix mes del 2020 (amb efectes de l’estat d’alarma durant la segona quinzena). Aquesta xifra és la més elevada des de l’abril del 2016.

Per sexe, el creixement relatiu anual és molt similar entre els homes (16,4%) que entre les dones (16,3%). L’augment de l’atur per trams d’edat ha oscil·lat entre el 9,3% de les persones de 55 anys o més i el 21,6% de les persones de 30 a 44 anys.

Per últim, per tipus d’ocupació, destaquen els creixements relatius de l’atur dels treballadors per sobre del 20% en restauració, personals i venedors (23,2%) i en les ocupacions elementals (20,4%).

Sense dades comarcals del teixit empresarial

L’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball presentat no incorpora les dades corresponents als comptes de cotització (empreses) ni a les afiliacions a la Seguretat Social (llocs de treball) per sector econòmic, perquè l’Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya les ha deixat d’actualitzar des del tercer trimestre del 2020. Des de la Cambra de l’Anoia es denuncia aquesta falta dades, ja que obstaculitza la profunda anàlisi economicoempresarial del territori i obliga a analitzar-ho amb dades agregades a escala nacional.

Tot i això, la corporació ha apostat per seguir analitzant l’estructura economicoempresarial de l’Anoia trimestre a trimestre, per la qual ha redissenyat el contingut de l’informe a les dades que hi ha actualment disponibles a l’espera de poder afegir de nou, tan bon punt es publiquin, les dades relatives al teixit empresarial.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*