Inici Destacats L’augment de l’IBI deixa sol al govern d’Igualada

L’augment de l’IBI deixa sol al govern d’Igualada

COMPARTIR

El govern de CiU a l’Ajuntament d’Igualada s’ha quedat sol aquest dimecres aprovant les ordenances fiscals pel 2018. PSC i PP, que hi van donar suport en anteriors exercicis, van optar per no recolzar la majoria absoluta de Marc Castells.

El socialista Jordi Riba va lamentar que la política fiscal no s’adequa al context econòmic de la ciutat i que desaprofita l’oportunitat d’aplicar mesures per incentivar el lloguer, com el recàrrec en el cas dels habitatges buits. Riba conclou que “cal que la política fiscal s’adeqüi al context”.

El popular Joan Agramunt ha post l’increment de la recaptació amb l’IBI com el principal motiu per no revalidar la confiança que va donar al govern en les ordenances d’aquest 2017. Acusa CiU d’informar de forma “enganyosa” de la modificació de l’impost per l’any vinent i li recorda que des de 2012 s’ha incrementat en prop de 4 milions d’euros la recaptació per l’IBI a la capital de l’Anoia. Joan Agramunt ha reivindicat que l’Ajuntament té marge per rebaixar el tipus impositiu i assegurava que “a vegades baixant impostos es generen més ingressos per vies indirectes”.

El rebut de l’IBI s’incrementarà de mitjana un 1,8%, amb la rebaixa en un 0,02% -del 0,94 al 0,92%- del tipus de gravamen. La regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, va reivindicar la “moderació fiscal” de les ordenances. Entre les ajudes al pagament d’aquest impost es crea una nova línia destinada als propietaris que reformin habitatges del nucli antic per llogar-los. En aquest cas es bonificarà el 80% en l’impost per un període d’entre sis i deu anys, en funció del tipus i abast de les reformes.

Pel que fa la taxa de recollida d’escombraries, el regidor d’Urbanisme Jordi Pont va explicar que pel 2018 “iniciem el camí de la progressivitat” i la taxa a les empreses del polígon incorporarà una part variable en funció del volum de residus generats. Pels particulars es creen bonificacions per la utilització de les deixalleries. Finalment, les taxes i preus públics pugen un 1,9%.

Els altres grups de l’oposició han evidenciat la fractura que es va constatar l’any passat, quan ERC, CUP i Decidim Igualada va fer una proposta de fiscalitat progressiva que no va rebre resposta per part del govern. Josep Maria Palau (ERC) lamenta que les ajudes a les reformes no siguin per posar els habitatges en règim de lloguer social, “un repte que no s’està afrontant a la ciutat”, segons el republicà, que ha afegit que es podria gravar més a grans propietaris d’immobles. Sobre la progressivitat que s’inicia en la taxa d’escombraries en indústries de Les Comes, Palau la troba bé però assegura que “s’hauria d’haver aplicat ja el 2016”.

Albert Mateu (CUP) acusa el govern de Marc Castells d’actuar com “trilers” a l’hora d’explicar la modificació en l’IBI pel 2018 i considera que el govern no té cap a l’oposició “ni tan sols un mínim de respecte”. Mateu comparteix qualsevol iniciativa que faciliti l’accés a l’habitatge, però assegura que cal afrontar aquest tema amb un pla específic de la ciutat. Pel que fa les bonificacions a particulars per l’ús de la deixalleria, el regidor cupaire no ho veu clar, però les troba acceptables si suposen un pas cap a la progressivitat en les taxes associades als residus per l’any 2019.

Des de Decidim Igualada, Dario Castañé creu que el govern “ha perdut l’oportunitat per afrontar els problemes d’habitatge d’Igualada” i considera que la fiscalitat municipal “no val la pena si no és progressiva”. Amb les ordenances del 2018, el regidor de la confluència d’esquerres lamenta que “estem obligant a molts igualadins a una sobrecàrrega en la seva economia”.

2 COMENTARIS

  1. Que poca vergüenza, ya está bien de subirlo todo a personas que les suben un 0.25% la pensión y no tenemos ningún ingreso más. Debería de ser cargado a personas con buenos sueldos y mucho patrimonio. Igualada es uno de los municipios más caros de Cataluña, ya está bien con estas subidas cuando lo que tendríais que hacer es bajar el IBI. Se están yendo las empresas de Cataluña pero es que a este paso se van a tener que ir los particulares de igualada. Ya está bien que haya ayudas para quienes no pueden pero no a costa de los que tampoco pueden.

    Me gustaría que las personas que piensan como yo escribieran también para ver si así el Sr. Marc Castells se fuera por aludido.

FER UN COMENTARI

*