Inici Societat L’Ateneu Igualadí vibra revivint l’1-O a l’Anoia a través d’un documental

L’Ateneu Igualadí vibra revivint l’1-O a l’Anoia a través d’un documental

COMPARTIR

El Teatre Municipal l’Ateneu s’ha omplert aquest dijous al vespre per reviure la jornada de l’1 d’octubre a la comarca de l’Anoia a través d’un documental produït pel Comitè en Defensa de la República d’Igualada i la Conca d’Òdena que vol reivindicar la gesta popular que va suposar l’organització del referèndum. Només a la Conca d’Òdena, unes 100 persones van participar directament en la logística i unes 2.000 van defensar els diferents col·legis electorals.

La feina d’11 voluntaris va donar com a resultat prop d’un centenar d’hores de material audiovisual sobre l’1-O a l’Anoia. Una xarxa de 300 videoactivistes va fer el mateix a tot Catalunya, a través de l’agència de comunicació popular específica per a l’esdeveniment. D’aquelles filmacions, així com gravacions de mòbils i fotografies de les operacions de la Guàrdia Civil a Montmaneu i Sant Martí Sesgueioles, el CDR ha condensat en poc més de 30 minuts com va viure l’Anoia aquesta jornada històrica.

De forma cronològica, es mostra la mobilització prèvia per mantenir escoles obertes i com, a primera hora de l’1-O van arribar les urnes als punts de votació. Quan arrenquen les votacions es mostra com viuen la jornada municipis com Igualada, Argençola, Capellades, Copons, Santa Margarida de Montbui o Vilanova del Camí.

El moment àlgid del documental es produeix amb el relat de les operacions policials a Montmaneu i Sant Martí Sesgueioles. La por inicial dels veïns es transforma en somriures dels espectadors. A Montmaneu, cinquanta Guàrdies Civils precinten un local electoral que ja estava tancat, perquè els veïns havien traslladat el punt de votació a un garatge privat. Minuts després, Montmaneu acomiadava els agents al ritme de «Passi-ho bé». Poc després arribaven a Sant Martí Sesgueioles, on els veïns havien col·locat una urna falsa, amb vots i documentació fets per despistar als agents. Una operació que van poder fer amb un relatiu marge de temps per un error de la Guàrdia Civil. Segons explicava l’alcaldessa i un veí al documental, el local social on estava el col·legi electoral es diu «La Fàbrica» i la comitiva policial es va aturar en una fàbrica a l’entrada del poble probablement pensant que era allà on es votava.

Desenes de veïns van defensar el local davant la pressió de la Guàrdia Civil, que va acabar trencant una porta lateral i emportant-se la urna falsa. Enmig de la tensió, els veïns van detectar un qüestió de segons a un guàrdia civil infiltrat entre els que miraven de protegir el local. Amb ironia, un veí s’estranyava de l’estratègia: «on van posant un infiltrat, si aquí al poble ens coneixem tots…».

Després de la projecció, el periodista Jordi Còdol va moderar un col·loqui amb quatre testimonis que van relatar les seves vivències durant el referèndum.

El documental encara es podrà veure aquest divendres (19:30) a Calaf, dissabte a Vallbona d’Anoia en passis a les 16:00 i a les 18:00, dissabte al Sant Martí de Tous (19:00), Capellades (19:00) i La Llacuna (19:30). Diumenge es projectarà al Bruc (20:00).

FER UN COMENTARI

*