Inici Societat L’atenció primària de l’Anoia promou un ús adequat dels protectors gàstrics

L’atenció primària de l’Anoia promou un ús adequat dels protectors gàstrics

COMPARTIR

Els professionals d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central a l’Anoia duen a terme una campanya per aconseguir un ús adequat dels anomenats protectors gàstrics ―com l’omeprazole o el pantoprazole― i reduir-ne el consum. Els protectors gàstrics són medicaments que redueixen la quantitat d’àcid a l’estómac i que es fan servir en diferents malalties digestives o com a prevenció de les complicacions per la presa d’altres medicaments. Les agències reguladores dels medicaments alerten que un ús inadequat i perllongat d’aquests fàrmacs pot generar increment de fractures, disminució de l’absorció de vitamines i minerals, malaltia renal o infeccions. Per això, des de l’Anoia s’estan fent activitats divulgatives entre la ciutadania i s’ha establert un treball conjunt amb el col·lectiu farmacèutic.

El benefici dels protectors gàstrics només està demostrat en alguns casos concrets: prevenció de l’úlcera gastroduodenal en persones grans que prenen antiinflamatoris, en la síndrome de Zollinger-Ellison, etc. També és freqüent, però no és necessari, que els malalts polimedicats o els que tenen símptomes de dispèpsia prenguin aquests medicaments. En aquest cas, és preferible canviar alguns hàbits en l’alimentació en lloc de medicar-se. Per exemple, evitar aliments rics en greixos, xocolata, begudes alcohòliques o amb gas, cafeïna, cítrics, tomàquets i sofregits, i altres mesures com ara evitar d’estirar-se immediatament després de menjar, els àpats copiosos i la roba ajustada i, només en cas que sigui necessari, prendre un antiàcid de manera puntual.

Per tal que els usuaris tinguin la màxima informació, professionals de l’ICS a l’Anoia van fer una xerrada oberta al públic a Santa Margarida sobre l’omeprazole, per informar la població sobre la importància del consum responsable i correcte d’aquest medicament.

Paral·lelament, l’ICS Catalunya Central està col·laborant amb les farmàcies de l’Anoia per establir conjuntament quins criteris se segueixen a l’hora d’informar i aconsellar els pacients sobre l’ús d’aquest medicament.

Projecte Essencial

En el decurs de l’any 2017, els centres de salut d’atenció primària ICS s’han adherit a les recomanacions del projecte Essencial, en el qual s’emmarca la campanya que s’està fent a l’Anoia. Aquest projecte el lidera l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i vol promoure canvis, tant en els professionals com en els pacients.

Essencial vol augmentar la seguretat i qualitat de l’atenció al pacient, evitant les pràctiques que han demostrat ser menys efectives i més perjudicials per a la salut.

Per això, recomana revisar i adequar els tractaments crònics a l’estat de salut actual de cada pacient.

FER UN COMENTARI

*