Inici Destacats L’assalt a la diligència, protagonista de la Fira del Camí Ral de...

L’assalt a la diligència, protagonista de la Fira del Camí Ral de Vilanova del Camí

COMPARTIR

Prop d’una vintena de persones, representants de les entitats i comerços locals així com de l’Ajuntament, van convertir-se en els viatgers d’aquesta diligència, excel·lentment caracteritzats. Un empresari ric d’Igualada, diferents senyors de la capital, la senyora i la seva minyona, el pagès pobre i fins i tot un capellà, omplien de bon humor i de mil anècdotes el viatge de la diligència.

El vehicle va sortir ben d’hora de la rambla Sant Isidre d’Igualada, davant dels antics hostals des d’on partia el vehicle, durant el segle XIX. La presidenta de l’Antic Gremi de Traginers, Montse Argelich; el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Barón, així com l’alcalde i el regidor de promoció cultural de l’ajuntament d’Igualada, Marc Castells i Pere Camps, respectivament, van anar a acomiadar la diligència.

Seguint la tradició de l’època, Castells va lliurar al cotxer, una carta per saludar a l’alcaldessa de Vilanova del Camí. Els viatgers de la diligència també van entregar-li una altra missiva, en aquest cas per alertar a l’Ajuntament vilanoví que la diligència transportava un bagul amb 3.000 monedes d’or i sol·licitaven la seva protecció.

La primera parada va ser a la plaça Major de Vilanova del Camí, on els esperaven les autoritats locals encapçalades per l’alcaldessa Noemí Trucharte. L’entitat local ASOCPROCAT, va oferir als viatgers un esmorzar amb coca i xocolata per recuperar forces i seguir el seu viatge, que els va portar per diferents carrers del municipi.

Fotos: Manel Marimon i Gomis

A migdia, la plaça del mercat es va omplir de gom a gom d’un públic entusiasta que va gaudir de l’espectacle “assalt a la diligència” a càrrec de gairebé una seixantena de persones vinculades a una desena entitats locals.

La recreació d’aquest episodi històric, on una desena de bandolers van atacar la diligència i van escurar les butxaques dels passatgers, va ser un èxit i una sorpresa molt agradable en veure certs personatges representats per persones que, habitualment tenen registres molt diferents.

En la seva gesta, una desena de bandolers, -molt divertits, sigui dit de passada- van descobrir a la diligència el bagul que contenia tres mil monedes d’or, i després d’una dura negociació amb l’empresari d’Igualada, van decidir repartir el botí amb el poble al més pur estil dels Robin Hoods catalans.

Cinc d’aquestes monedes, tenien premi, un val de compra de 50 € per bescanviar als establiments locals, una iniciativa de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

Des de Promoció Econòmica, el regidor Jordi Barón, valora aquesta edició de la Fira de manera molt positiva. El treball conjunt que s’ha fet amb les entitats i el comerç local ha estat, diu Barón, una experiència molt rica i un magnífic projecte comunitari.

El regidor ha agraït la complicitat i l’esforç de les prop de la seixantena de persones que han participat en aquest projecte cultural i ha fet un reconeixement especial a Gralla Manufactures Teatrals i a l’Esbart Dansaire que s’han fet càrrec de la direcció escènica i de l’espai de dansa.

Jordi Barón assegura que aquesta edició de la Fira del Camí Ral ha estat un èxit

El regidor de Promoció Econòmica Jordi Barón ha fet una valoració més que positiva d’aquesta edició de la Fira del Camí Ral. La proposta presentava una renovació important del projecte que implicava la participació d’entitats, però també d’un bon nombre de comerços i artesans locals. I el resultat, destaca Barón, ha estat un èxit.

La situació sanitària actual ha condicionat el nombre de parades i l’oferta comercial de la Fira que ha estat inferior que a la d’altres anys. Si bé és cert que la Fira ha comptat amb menys parades, aquestes han estat més espaiades i això ha evitat aglomeracions en les hores puntes. Els visitants han pogut gaudir de la Fira i fer les seves compres sense sentir-se atapeïts.

En l’àmbit comercial, aquesta ha estat una bona fira, explicaven alguns dels participants, especialment els del sector de l’alimentació, alguns dels quals havien venut bona part dels seus productes a migdia. Menys repercussió han tingut les parades de roba, complements o joguines.

El regidor Jordi Barón assegura que els canvis introduïts en aquesta edició de la Fira han estat molt positius i avança que continuarà treballant per presentar, durant el 2023, altres elements innovadors que ajudin a dinamitzar els comerços del municipi. “És important”, destaca Barón, “cercar elements i fórmules que permetin donar a conèixer els actius que tenim a Vilanova del Camí i fer que la gent se’ls senti seus com ha passat aquest any amb les entitats culturals i esportives”.

El regidor de Promoció Econòmica també ha agraït la complicitat i el treball conjunt que s’ha fet amb Vilanova Comerç que va inaugurar la seva seu social a la plaça Major, aquest diumenge.

Barón ha convidat als comerços locals que encara no estan associats a Vilanova Comerç a informar-se sobre els avantatges de formar part de l’entitat.

En aquesta edició del Camí Ral han participat Sònia Marabé, amb roba d’autor; Judit Pallarés, que fa artesania de roba;  la cervesa artesana Espina de Ferro i Pau Bars, de Mel d’Antany.

Aquest any també han estat presents a la Fira: Model, Gonzalo, pizzeria La Rúcula i Gusidulce, que es van ubicar davant el seu comerç. Sweet India, i Divine Nails també van fer promoció dels seus serveis en el marc d’aquesta Fira.

I pel que fa a les entitats locals, els visitants van poder conèixer la tasca que fan el grup de diables Cabrons de Vilanova, l’associació de  dones ASOCPROCAT, La Xispa i la Unión Cultural Extremaña Anoia que van convidar a una degustació de migas i cafè amb llet.

La Fira va aplegar diferents personalitats del món del comerç i la cultura. Es va comptar amb la presència d’Ana María Martínez, diputada de comerç, en representació de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. També va ser present Encarna Peran, cap de l’Oficina de Suport al Teixit Comercial de la Gerència de Serveis al Comerç; Jordi Riba, diputat al Parlament; Jordi Marcè, regidor de Dinamització Econòmica d’Igualada i Rafael Galván, conseller comarcal de Cultura i Esports. També va participar dels actes de la Fira, la presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, Montserrat Argelich.

Les autoritats locals van passejar per la Fira, van gaudir de l’assalt a la diligència, van visitar les parades dels emprenedors locals i van compartir amb els membres de l’UCE Anoia la degustació de migas.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*