Inici Destacats L’Arxiu Comarcal de l’Anoia rep el fons de l’empresari teatral igualadí Mario...

L’Arxiu Comarcal de l’Anoia rep el fons de l’empresari teatral igualadí Mario Tomàs

COMPARTIR

La família Tomàs Cortés ha fet donació a l’Ajuntament d’Igualada de la documentació que Mario Tomàs i Torra conservava a casa seva. Mario Tomàs i Torra (Igualada, 1925-2002) va ser un empresari teatral, tant en el terreny amateur com professional. En el vessant professional, va ser l’administrador, des de finals dels anys quaranta fins a la dissolució de l’entitat l’any 1978, de la Cooperativa para la Molienda de Corteza y Zumaque, popularment coneguda com Els Molins. També va ser assegurador a la Mútua Igualadina.

Aficionat al teatre va participar en l’organització d’activitats teatrals a l’Aspirantat del Centre d’Acció Catòlica, apuntador amb l’Elenc Artístic Montserratí, amb el Teatre de la Cooperativa i al teatre del Cercle Mercantil. Va organitzar la Penya Art i Alegria al bar Núria i, més tard, va ser fundador i responsable de l’Elenco Artístico Romaní (1943-1950), que actuava al Centro Nacional. Creador també de la Peña de Teatro del Centro Nacional, amb Jaume Ferrer i Piñol i Josep Mussons. Per altra banda, va regentar la Sala Kiotto, de la rambla de Sant Ferran, i els Jardines Trébol, a l’aleshores Centro Nacional i Piscines de Capellades. Durant molts anys, als escenaris del Centro Nacional i, a partir de 1969, del Cercle Mercantil, va fer possible la desfilada per la ciutat de les millors companyies i els millors actors que triomfaven a Barcelona. President del Casal de la Gent Gran (1995-2002).

La documentació ingressada aquest any 2023, completa i complementa la que va ser dipositada el 2017 i 2018. El conjunt permetrà que als investigadors disposar de informació bàsica sobre l’evolució de les programacions teatrals a Igualada durant el final del franquisme i al començament de la democràcia, ja que s’hi poden trobar tots els espectacles del primer “destape” però també dels actors i actrius del moment que més tard van assolir gran notorietat.

També es pot establir el procés de formació i consolidació del teatre amateur a Igualada dels anys cinquanta als vuitanta del segle XX, amb la Compañia de Comedias del Centro Nacional i la representació de L’Estel de Natzaret; la Compañia de Comedias EDI, i la representació de Don Juan Tenorio; L’Auca d’en Patufet, que inclou un recull de fotografies, textos dut a terme per Elenco Romani, el 1948.

També hi ha documentació de la Penya Art i Alegra, la Peña de Teatro del Centro Nacional i les obres dutes a terme com el Diario de Ana Franck i l’Homenatge a Alejandro Casona.

La documentació es compon de contractes i factures dels espectacles, fotografies, programes de mà i cartells, tant del Centro Nacional Cercle Mercantil, Jardines Trébol, Piscines de Capellades i Sala Kiotto, així com també de la premsa amb les notícies i les crítiques. L’abast del fons és dels anys 1954 al 1989 i ocupa 2 metres lineals.

L’Arxiu agraeix la confiança que la família Tomàs Cortés ha dipositat per tal de conservar i fer difusió de la col·lecció de documentació de Mario Tomàs i Torra.

FER UN COMENTARI

*