Inici Societat L’aqüífer Carme-Capellades, sota mínims

L’aqüífer Carme-Capellades, sota mínims

COMPARTIR
La bassa de Capellades, l'estiu del 2016 en una estampa similar a l'actual.

L’aqüífer Carme-Capellades torna a estar en una situació d’excepcionalitat pel que fa la quantitat de les seves reserves d’aigua. Tot i que les darreres pluges donaran un petit respir, l’alcalde de Capellades, Aleix Auber, reconeix que l’estat de la massa d’aigua s’està veient perjudicat per la sequera generalitzada que afecta el conjunt del país els darrers mesos.

Les darreres mesures fetes públiques per l’Agència Catalana de l’Aigua, la setmana passada, situen la cota del nivell piezomètric al voltant dels 321 metres, 2 metres més que el mínim registrat l’estiu de 2016. Els nivells actuals, però estan lluny dels 330 metres als que va arribar l’aigua la primavera del 2017.

El batlle capelladí recorda, precisament, que la situació actual guarda un cert paral·lelisme amb la de l’any passat: “després de la sequera, el nivell va pujar l’hivern entre 2016 i 2017 després d’unes pluges molt seguides, però cap al maig va començar a baixar novament a la situació d’excepcionalitat”. Ara, les darreres pluges poden beneficiar l’aqüífer -que només s’alimenta de les precipitacions-, però amb perspectives pessimistes a mig termini.

L’aqüífer, que dona servei a usos domèstics, agrícoles i industrials a bona part de la comarca de l’Anoia, pateix una sobreexplotació que ha fet baixar les seves reserves des de finals dels anys 90. Des de llavors els nivells es mantenen estables, amb alguns descensos que es fan evidents quan es buida la Bassa de Capellades, una surgència natural de la massa d’aigua que ocupa el subsòl del sud-oest de la comarca.

Aleix Auber explica que des de la Junta Central d’Usuaris de l’Aqüífer Carme Capellades “fa molt temps que estem pensant en mesures per regular les extraccions, en les que tots els usuaris en surtin beneficiats i no es carreguin els esforços sobre uns quants”. Tot i això, Auber reconeix que “quan més actors hi ha, més complicat és trobar una fórmula per a regular les extraccions”, i és que la junta agrupa els usuaris, propietaris i regants que tenen dret a l’aprofitament d’aigües subterrànies per a activitats d’abastiment, industrial i agrícola. L’alcalde de Capellades assenyala, però, que és l’Agència Catalana de l’Aigua qui és la responsable de planificar i ordenar l’abastament i l’explotació de recursos com el mateix aqüífer anoienc.

Una solució pregonada des de fa anys com una solució a la sobreexplotació de l’aqüífer és l’arribada a la comarca d’aigua de l’embassament de la Llosa del Cavall a través de la xarxa Ter-Llobregat. Però ara que la instal·lació està pràcticament a punt, ningú s’hi abasteix. Aleix Auber lamenta que, en realitat, “tot acaba en un debat econòmic” -per un cost més elevat que el de recórrer a l’aqüífer- i remet a l’Agència Catalana de l’Aigua, “que amb els seus plans ha de determinar com es fa l’abastiment”.

FER UN COMENTARI

*