Inici Art L’any dedicat al calafí Alexandre de Riquer arrenca en format virtual

L’any dedicat al calafí Alexandre de Riquer arrenca en format virtual

COMPARTIR

L’Any Alexandre de Riquer, amb el qual es commemora el centenari de la mort de l’artista calafí, s’haurà de celebrar de moment en l’entorn virtual. El Govern va decretar la seva commemoració a través de publicacions, taules rodones, visites i exposicions, però la crisi de la covid-19 ha trastocat tot el calendari i, per ara, tot plegat es limita a un nou web dedicat a la figura d’aquest modernista nascut a Calaf el 3 de maig de 1856 i mort el novembre de 1920 a Palma. La pàgina mostra els diferents aspectes de la seva personalitat polièdrica i tota la riquesa de la seva creativitat. La comissària de la commemoració és Teresa Costa-Gramunt, humanista en diverses disciplines, fundadora i actual vicepresidenta de l’Associació Catalana d’Exlibristes.

L’Any Alexandre de Riquer s’ha vist greument afectat per la pandèmia de la covid-19, que ha alterat tot el calendari d’activitats previstes. Taules rodones sobre diversos aspectes de la sensibilitat riqueriana, visites, concursos, exposicions i publicacions han estat ajornats fins a una nova data que restarà subjecte a les condicions que en cada moment aconsellin les autoritats sanitàries. El programa d’activitats que estava previst, es pot consultar al web de commemoració de l’Any Alexandre de Riquer on, juntament amb les xarxes socials de la Direcció General del Patrimoni Cultural (patrimoni.gencat), s’anirà informant de tota activitat que vagi fixant data al calendari.

Alexandre de Riquer va ser un artista que va cultivar en paral·lel i de forma qualitativa l’art i la literatura. Riquer va pintar, dibuixar, gravar, a més de ser decorador, escriptor i dissenyador de cartells i exlibris. Va ser, a més, un gran bibliòfil i col·leccionista. L’amor pels llibres va dur l’artista a combinar els seus talents en l’elaboració dels llibres propis il·lustrant-los ell mateix.

L’artista va desenvolupar la seva creativitat en el tombant dels segles XIX i XX. En aquest moment històric van esclatar les sensibilitats artístiques i culturals que van conformar el Modernisme. En el seu viatge a Londres (1894), Alexandre de Riquer va conèixer a fons el moviment ‘Arts and Crafts’, que havia fundat William Morris, La identificació de Riquer amb el corrent prerafaelita que promovia les arts i els oficis al servei de la idea d’embellir la vida quotidiana es va produir de manera natural. A la tornada a Catalunya, Riquer es va convertir en el primer representant de les Arts gràfiques i decoratives del Modernisme de matriu anglesa a casa nostra.

ACN

FER UN COMENTARI

*