Inici Destacats L’Any Badia i Margarit, a l’Institut Badia i Margarit de la mà...

L’Any Badia i Margarit, a l’Institut Badia i Margarit de la mà de Carles Duarte

COMPARTIR

Aquest any 2020 se celebra el centenari del naixement del Doctor Badia i Margarit, la persona que dona nom al nostre institut. Per aquest motiu, en Carles Duarte, un deixeble seu, va visitar el nostre institut -el Badia i Margarit- i ens va fer una conferència sobre la vida d’en Badia, per separat, als dos grups de 1er de Batxillerat.

Per començar, ens va explicar tota la vida del Doctor, amb un munt de detalls. Va néixer a Barcelona, va estudiar Filologia Romànica, es va treure un doctorat en filosofia i lletres, va ser professor de diverses universitats, va rebre molts premis i molts reconeixements diferents, va publicar moltes obres i va ser un gran divulgatiu del català. La seva aportació a aquesta llengua va ser molt gran i important.

Després, en Carles Duarte, ens va ensenyar l’exposició de la Biblioteca d’igualada, que ara, temporalment és al nostre institut. Aquesta exposició mostra, entre altres coses, les obres d’Antoni Maria Badia i Margarit. De totes les obres publicades, les més importants són Gramàtica històrica catalana, Gramàtica catalana, llengua i cultura als països catalans, La llengua dels barcelonins: resultat d’una enquesta sociològico-lingüística, Ciència i passió dins la lingüística catalana moderna entre d’altres.

Finalment, li vam preguntar com havia de ser el caràcter de l’institut, ja que tenia el nom del Doctor. Ens va explicar que, en definitiva, va tenir un gran compromís amb l’estudi de la llengua i la cultura, i també, amb el seu país, i que era partidari de treballar en equip, sense aïllar a ningú, i ajudant sempre que fos possible.

Aquesta conferència em va agradar molt i la vaig trobar molt interessant perquè jo no sabia qui era la persona que dona nom al nostre institut, ni que havia fet tants esforços per divulgar i ensenyar la llengua catalana arreu del món. Ara que ja sé qui va ser, penso que hauria de ser una persona molt més coneguda per la gent, perquè va fer moltes grans coses, i gairebé ningú el coneix.

Posteriorment, el senyor Duarte va respondre preguntes dels representants del Consell de Delegats i conjuntament i en petit comitè vam poder inaugurar l’exposició i celebrar l’Any Badia i Margarit. I per acabar la jornada, es va desplaçar a l’Ajuntament d’Igualada per signar el Llibre d’Honor de la ciutat.

Judit Llobet, 1r Batxillerat A. Institut Badia i Margarit

FER UN COMENTARI

*