Inici Festes L’Anoia viu la Pasqua amb les caramelles

L’Anoia viu la Pasqua amb les caramelles

COMPARTIR

[Img #5902]El sol acompanya a Calaf la celebració de la Pasqua

Calaf va viure diumenge una nova jornada de Pasqua, finalment acompanyada pel sol. El grup de caramellaires, impulsat per la Coral Ressons i pel Grup de Calafins i sota la direcció d’Assumpta Cribillers, va portar els seus cants per carrers i places des de primera hora del matí, per actuar també al final de la missa solemne que va tenir lloc a l’església de Sant Jaume. Enguany les cançons escollides van ser “El jorn de Pasqua” (lletra d’Ignasi Ribas i música de Francesc Vives) i “Al•leluia” (de C. Saint-Saëns). Després dels tradicionals cants a la plaça Gran, els caramellaires van continuar la seva ruta mentre a la plaça dels Arbres [Img #5903]començava la ballada de sardanes, amb la Cobla Ciutat de Cervera. La diada de Pasqua va finalitzar al vespre, amb el ball que va tenir lloc a la Unió Calafina amb el quartet Doble Cara.

Caramellaires i dansaires, protagonistes de la Pasqua als Prats de Rei

Una cinquantena de pradencs, de [Img #5905]totes les edats, van protagonitzar diumenge la diada de Pasqua als Prats de Rei. Amb cants i ballets —sense oblidar les tradicionals cistelles i la ballesta— van recórrer tots els racons del poble, animant un matí que finalment va ser d’allò més assolellat i lluït. Els caramellaires van començar la ruta al voltant de les deu del matí, van assistir a la missa solemne i després van reprendre les cantades i ballades. Els cants d’enguany eren “Cançó de Pasqua” (lletra Carles Riera, música Valentí [Img #5904]Miserachs) i “Evocació al Pirineu” (lletra Capdevila i Mora, música Martínez Valls). Per la seva banda, els més menuts van oferir tres balls de bastons (Patatuf, Virolet i La Pastoreta), mentre que els nois i noies van ballar la Jota del Pinell de Brai i el Ball de Muntanya. Les caramelles comptaven també amb la tradicional parelleta d’infants que portaven les paneres amb flors: aquest any, en Biel i la Jana. La festa de les caramelles, organitzada per l’Agrupació Cultural Recreativa [Img #5890]Sigarra, es va allargar fins al voltant de les tres del migdia.

A Veciana, les caramelles van recòrrer els nuclis del municipi

Tot i les baixes temperatures de primera hora del matí, un any més els caramellaires de Veciana van omplir de joia i festa el diumenge de Pasqua.

La novetat d’enguany va ser la concentració de les cantades i ballades durant el matí de diumenge, fent-les en tres punts estratègics del municipi. Així va ser com després de la missa celebrada per mossèn Carles Riera, a l’església de Sant Pere del Vim, els caramellaires van fer les corresponents cantades i ballades a la plaça de mossèn Esteve Prat del mateix nucli. En acabar es van desplaçar fins el Casal dels Germans de la Salle, a prop de Segur, on van ser rebuts pels germans i veïns de la contrada i més tard es van acostar fins la plaça de Ramon Servitje, al nucli de Veciana, per ballar per darrera vegada les danses de Sant Farriol i Galop de cercavila i entonar cançons tant conegudes com La Santa Espina, La Balanguera, Les Caramelles i El llimoner, entre d’altres.


Les caramelles de Carme, amb l’anuari sota el braç

[Img #5906]De nou el diumenge de Pasqua fou rebut a Carme amb les tradicionals caramelles. Després de tres mesos d’assaigs sota la direcció del mestre Joan Roca, el Cor de Caramelles de Carme va omplir els carrers del poble amb  els seus cants. Es va començar per Can Bou, nucli del veí municipi d’Orpí, i va seguir pels carrers de Carme al llarg de tot el matí. Eren mes de trenta persones entre cantaires i acompanyants, aquests darrers continuant amb la [Img #5908]vella tradició de fer pujar i baixar la cistella a les diferents balconades i finestres oferint clavells de diferents colors i l’Anuari de Carme i Orpí 2012.

El repertori d’enguany tenia nou peces diferents i els llocs on es van allargar més amb aquest foren la plaça de l’Església a la sortida de la missa i la de sota la balconada  de l’Ajuntament.

[Img #5907]
L’endemà, dilluns de Pasqua, el Cor també va interpretar una mostra del seu repertori al recinte del Teatre, lloc on es realitzà l’audició de sardanes amb motiu de l’Aplec Coll Bàs.


L’aplec de Coll Bàs, al poble per la pluja

Cada dilluns de Pasqua a Carme es celebra el tradicional Aplec de Coll Bàs, però enguany va ser diferent, doncs el temps plujós no va permetre que la gent es desplacés fins a l’ermita. El servei de bar estava preparat i també hi havia el permís per fer el foc agrupat a l’igual que en edicions anteriors. 

El temps doncs va fer que la missa en honor a la mare de Déu de Coll Bàs es fes a l’església de Carme i la tradicional ballada de sardanes es realitzés al recinte del Teatre. Aquí la cobla els Lluïsos de Taradell ens oferiren una audició de sis sardanes entre les quals no podia faltaria la dedicada a l’ermita de Coll Bàs. Entremig, el Cor de Caramelles del poble feren una selecció de les seves cançons d’enguany.

[Img #5909]
Com acostuma a passar en pobles petits com és el cas de Carme, el boca orella va funcionar i el local es va omplir de sardanistes i de públic que d’una manera diferent van celebrar l’Aplec al mateix poble, això sí sense la carn,  la botifarra i la cansalada fetes en les mateixes brases comunitàries de Coll Bàs. Cadascú es reuní en família o grups a diferents cases del poble.

[Img #5910]

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*