Inici Reportatges L’Anoia, una comarca de cine

L’Anoia, una comarca de cine

COMPARTIR

El Festival Zoom Igualada que comença aquest dimecres ha aconseguit posar la ciutat i la comarca al mapa de la ficció televisiva. És aquesta cita de referència el colofó a una particular història del cinema a l’Anoia que repassem avui.

El cinema amateur

El primer film amateur anoienc que es conserva és la cinta “Apunts del moviment” (1935), de Ramon Godó, el mateix any que Josep Castelltort “El Truco” filma la seva primera pel•lícula: “El cavaller de la rosa”. Un altre dels cineastes de l’època, Alfons Cortès, va filmar un document únic: el convent dels Caputxins d’Igualada en ruïnes després d’haver estat incendiat durant els primers dies de la Guerra Civil Espanyola.

Al llarg de les dècades següents apareixen desenes de nous autors que fan cinema amateur, com els membres de la Unió Cinematogràfica Amateur Igualadina, que han continuat fent cinema ja en plena “era digital”.

Josep Castelltort “El Truco” ha estat un dels més prolífics i reconeguts cineastes amateurs de la comarca, fins al punt que els seus rodatges es convertien en autèntics esdeveniments socials. Algunes de les seves obres més reconegudes són “La caja de cerillas” (1944), “Historia de un sombrero” (1946) o “El campió” (1952), que va arribar a guanyar el gran premi d’honor del Festival de Cinema amateur de Cannes.

El Certamen Internacional de Cinema Amateur

[Img #2478]Com a culminació d’aquesta efervescència creativa, el 1979 el grup Film Amateur del Club Natació Igualada va engegar el primer Certamen Nacional de Cine Amateur Ciutat d’Igualada, que va celebrar-se fins el 1999 amb periodicitat bianual.

Els impulsors van ser Joan Mollà, Miquel Segura i Pere Raïch, que van aconseguir obrir el certamen al món des de meitat dels anys 80. El patrocini de la Unesco acaba d’impulsar el certamen fins a convertir-lo en un punt de referència entre els cineastes amateurs.

La tecnologia del vídeo i més tard la tecnologia digital i la difusió dels continguts audiovisuals a través d’internet ha acabat transformat tant els cineastes amateurs com els seus productes i la forma en què es difonen. Bona prova d’això és el Festival Microcurt que es celebra a Igualada des de fa una dècada.

L’Anoia com a plató

[swf object]Paral•lelament, la comarca ha estat l’escenari de rodatges de cinema comercial. Normalment han estat pocs i d’abast limitat, però han estat una experiència pintoresca per als ciutadans que els han pogut presenciar. A mitjans dels anys 70 l’hotel Canaletas va ser un dels escenaris triats per al rodatge d’una pel•lícula francesa, la mateixa època en que Òdena i Sant Martí de Tous van acollir les escenes de persecucions de la pel•lícula “Metralleta Stein” de José Antonio de la Loma. Un dels protagonistes era Francisco Rabal, que va aprofitar una escapada al rodatge [swf object]per anar de compres a Igualada. En aquest film, a més, la majoria de guàrdies civils que apareixen eren agents reals de la caserna igualadina.

Ja en els darrers anys, els hotels Canaletas i sobretot l’Amèrica han estat escollits per al rodatge de desenes d’espots publicitaris, videoclips i tota mena de produccions audiovisuals. Els darrers films que han triat la [Img #2479]comarca com a escenari han estat “Dieta mediterránea”, “Bruc. El desafío” i fa només uns mesos “Ayer no termina nunca”, que Isabel Coixet va rodar a l’hotel Canaletas, el cementiri nou d’Igualada, la fàbrica d’olis Saba i altres localitzacions a l’entorn d’Igualada.

Cap circumstància tan singular, però, com el rodatge d’un film de “Bollywood” a Igualada. La pel·lícula india “Zindagi Milegi Na Dobara” va situar l’any 2010 a l’igualadí carrer del Clos algunes escenes del film, que explica la història de tres amics que decideixen fer un viatge per tota Espanya que acabarà canviant les seves vides.

Per promocionar la comarca com a plató i oferir serveis i assistències a les productores audiovisuals, DeVerité Produccions –amb altres productores i el suport del Consell Econòmic i Social de l’Anoia- va impulsar l’Anoia Film Office, un servei dedicat a promocionar les localitzacions disponibles a la comarca i oferir-les a les productores amb tota mena de serveis.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*