Inici Societat L’Anoia, en risc elevat d’incendi

L’Anoia, en risc elevat d’incendi

COMPARTIR
Incendi el passat 20 de juny al Saió, al terme municipal de Santa Margarida de Montbui. Foto: Federació ADF Anoia

La comarca de l’Anoia i altres indrets del país com la Plana de Lleida, el Solsonès, el Bages i el sud del Berguedà presenten un elevat risc d’incendi. Davant d’aquest fet, després de la primera reunió setmanal de coordinació operativa de la Campanya Forestal a la Catalunya Central, el sotsinspector del cos de Bombers, Joan Reyes, ha reconegut la “preocupació”. “Venim de petits incendis, però dilluns ja van començar a créixer fins a afectar a les 20 hectàrees, amb el risc d’arribar a les mil potencials a finals de setmana”, ha dit. I ha alertat de que les condicions de l’entorn “són molt pitjors que l’any passat” després d’un any poc plujós, amb la “vegetació estressada” i on “l’onada sud generarà encara més estrès a la massa forestal”.

La seu de la Regió d’Emergències Centre ha acollit aquest dimarts la primera de les dues reunions setmanals organitzatives que realitzen els cossos d’emergències durant la campanya de focs. Després dels 150 incendis viscuts a Catalunya durant el dia de Sant Joan i amb els termòmetres preveien temperatures superiors als 40 graus a l’interior, Reyes ha fet una crida a la prevenció davant d’uns dies que es preveuen “modulables” i on el risc “creix”.

Reyes ha expicat que en els propers dies tot apunta a que les comarques centrals s’elevaran al nivell 2 de risc. La principal preocupació, ha reconegut, és que després d’un inici de campanya amb focs “petits”, aquest darrer cap de setmana ja han començat a créixer i, segons els experts, amb les condicions actuals ,de cara a final de setmana se’n podrien produir que afectessin centenars d’hectàrees. “És important recordar a la ciutadania que cal anar alerta i evitar les conductes de risc”, ha insistit.

Des del Departament d’Interior, el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, ha recalcat que es tracta d’un moment complicat. Després de la reunió setmanal, ha recordat que afortunadament els focs d’aquest cap de setmana s’han anat “succeint”, un fet que habitualment “no passa”. “Podem ser molts efectius però el més efectiu és que el foc no es produeixi”, ha assegurat, tot insistint, també, en el fet que “la responsabilitat és de tots”.

Uns boscos extremadament secs

Des dels Agents Rurals, el cap regional a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha recordat que venim “d’un hivern amb estrès hídric”. “Ha plogut menys i aquest és el problema principal”, ha recalcat, mentre que Freixedes ha recordat que els boscos estan “més predisposats a cremar que altres vegades” i que l’onada de calor d’aquesta setmana serà “com un assecador que acabarà de secar el que no està sec”.

Gemma Aleman / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*