Inici Destacats L’Anoia recupera la xifra de llocs de treball i afiliats prèvia a...

L’Anoia recupera la xifra de llocs de treball i afiliats prèvia a la pandèmia

COMPARTIR

El mercat del treball de l’Anoia agafa impuls i es recupera amb força de l’impacte de la Covid-19. Concretament, la comarca registra a finals de juny un 0,5% més de llocs de treball i 1,5% més afiliacions que el juny del 2019. De fet, aquest mes de juny s’ha sumat el major nombre d’afiliacions segons la residència padronal des del 2012 (inici sèrie disponible). Aquesta és la recuperació que es desprèn de l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball, que elaboren conjuntament la Cambra de l’Anoia i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

Si s’analitza l’evolució dels llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l’empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms) a la comarca s’observa com han augmentat un 4,2% el segon trimestre de 2021 respecte a un any enrere, la qual cosa fa que la xifra absoluta ascendeixi fins als 35.000 llocs de treball a l’Anoia.

Amb tot això, cal tenir en compte que aquest creixement anual està influenciat per la disminució d’afiliacions que es va produir a partir del març de 2020 com a conseqüència de l’aplicació de l’estat d’alarma (amb mesures de confinament domiciliari i restriccions de mobilitat), per contenir l’expansió del virus. Tot i això, si es compara la xifra de llocs de treball de juny de 2021 amb els nivells previs a la pandèmia, les afiliacions ja se situen per sobre el nombre de finals del 2019 (+0,5%). Aquest increment positiu trenca amb la mitjana catalana que encara es troba en xifres negatives (-1%), pel que fa al creixement d’afiliacions en comparació els nivells prepandèmia.

Cal tenir present que aquestes dades no inclouen les persones que estan en ERTO i que continuen donades d’alta com a afiliats que cotitzen malgrat no estiguin laboralment actius. El Gabinet d’Estudis de la Cambra de Barcelona estima que la comarca va tancar el juny amb 1.200 persones en situació d’ERTO, una xifra inferior a la del maig passat quan es van comptabilitzar 1.500. Aquestes xifres són fruit d’una estimació pròpia a partir de les dades de l’Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat i el Ministeri de Treball.

D’altra banda, si s’analitza el tipus de règim d’afiliació, s’observa un creixement més intens entre els assalariats, amb un increment del 5% el juny de 2021 respecte al juny de 2020, mentre que els autònoms han crescut un 1,5%. Tanmateix, en comparació amb el mateix període previ a la pandèmia (30 de juny de 2019), l’evolució afavoreix al els autònoms que han crescut un 0,9% mentre que els assalariats només ho han fet un 0,4%.

La xifra d’afiliats segons la residència padronal augmenta fins a gairebé 51.000 persones

Si s’atén a la residència padronal de l’afiliat, en lloc de la seu de l’empresa, els afiliats han augmentat un 5,1% a la comarca respecte a un any enrere i s’han assolit els 50.933 afiliats. Aquesta xifra absoluta és la més alta assolida des del 2012 (any en què s’inicia la sèrie disponible).

Per sexe, l’evolució ha estat molt positiva tant entre homes com dones (4,9% i 5,2%, respectivament). Quant a grups d’edat, els afiliats augmenten a tots els trams entre el 0,1% dels de 30 a 44 anys i el 14,8% dels menors de 30 anys. Si s’atén a la nacionalitat, els afiliats estrangers, el 8% del total, augmenten notablement més (12,5%) que els espanyols (4,5%). Respecte al mateix trimestre previ a la pandèmia (juny 2019), el nombre d’afiliats creix a tots els casos, excepte entre els que tenen de 30 a 44 anys on cau un 6,3%.

En global, si es compara la xifra d’afiliats de juny de 2021 amb els nivells previs a la pandèmia, les afiliacions ja se situen per sobre el nombre de finals del 2019 (+2,9%) i del 30 de juny del 2019 (+1,5%).

Ara bé, si es comparen les afiliacions segons seu social i residència padronal, el nombre és superior en el segon cas (un 46% més). El motiu de la diferència és que alguns treballadors residents a l’Anoia es traslladen a una comarca diferent per treballar.

L’atur registra la xifra més baixa des de l’esclat de la pandèmia amb gairebé 8.400 aturats

L’Anoia ha tancat el segon trimestre amb 8.433 persones aturades, un 6,8% menys que el mateix mes del 2020, quan encara es percebien els efectes de l’estat d’alarma, però encara un 21,8% per sobre del 2019, nivells previs a la pandèmia. Amb tot, cal destacar que aquesta xifra és la més baixa des de l’esclat de la crisi sanitària (març 2020).
Per sexe, la disminució anual és força més intensa entre els homes (-11,1%) que entre les dones (-3,6%). La variació anual de l’atur per trams d’edat ha oscil·lat entre el –22,3% de les persones més joves (de 16 i 24 anys) i el +3,9% de 55 anys o més (l’únic grup que registra un creixement). Per últim, l’atur disminueix a tots els tipus d’ocupació, destaca la disminució relativa entre els operadors d’instal·lacions i màquines, i muntadors (-16,9%).

En aquest sentit, si analitzem l’estimació de la taxa d’atur registral s’observa com encara se situa en el 15% el juny, la xifra més baixa des del març 2020 i una de les més altes de Catalunya.

L’Anoia viu el 2020 una de les reduccions menors del teixit empresarial de la demarcació de Barcelona

La Cambra de l’Anoia ha tornat a denunciar, de nou, la falta de dades territorials per abordar una profunda anàlisi economicoempresarial de la recuperació econòmica comarcal. Segons la Memòria econòmica de Catalunya 2020, l’Anoia va tancar el 2020 amb 3.045 empreses, però des d’aquest període ja s’ha deixat de quantificar la dada, atesa la falta d’actualització per part de l’Observatori de Treball i Model Productiu que elabora la Generalitat de Catalunya.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*