L’Anoia viu aquest dimecres una jornada de vaga general convocada per la Intersindical-CSC, iniciativa a la que l’ANC i Òmnium Cultural criden a seguir per fer una «aturada de país». L’aturada també té el suport d’ERC, la CUP i Demòcrates i hi ha ajuntaments que han decidit adherir-s’hi, com el d’Igualada. La Taula per la Democràcia -que aplega una quarantena d’entitats entre les quals hi ha ANC, Òmnium, UGT, CCOO i la CECOT- no l’ha subscrita, si bé anima els ciutadans a participar a les concentracions que hi ha aquest dimecres a les 11h i a les 18h per protestar per l’empresonament dels líders de l’ANC i d’Òmnium i dels vuit consellers del govern cessat de la Generalitat. A Igualada, la concentració serà a les 18:00 a la plaça de l’Ajuntament.
L’aturada no té el suport dels sindicats majoritaris UGT, CCOO, ni tampoc de la USOC, el tercer amb més representativitat. USTEC-STEs, majoritari entre els docents, sí que s’ha sumat a la convocatòria. El minoritari Intersindical Alternativa també hi dona suport i la CGT no s’hi ha adherit però dona llibertat als afiliats per seguir-la. Per la seva part, Unió de Pagesos ha anunciat un tancament patronal de les seves oficines i la suspensió de totes les activitats que tenia programades. El sindicat Metges de Catalunya ha anunciat que no s’adheria a la convocatòria.
La Unió Empresarial de l’Anoia no secunda la vaga
La principal patronal de la comarca ha anunciat que no recolza la convocatòria, malgrat que manifesten en un comunicat “el nostre rebuig a les desproporcionades decisions judicials de l’Audiència Nacional preses en els darrers dies”.
La patronal Foment del Treball no només s’ha mostrat contrari a la vaga sinó que l’ha portada als tribunals, presentant una demanda al TSJC per demanar la seva suspensió com a mesura cautelar. Una petició que finalment no ha estat acceptada per l’alt tribunal.
PIMEC ha considerat que la vaga general «no és el mecanisme adequat per canalitzar el malestar social davant l’actual situació política». CECOT ha manifestat que entén la «gravetat» de la situació política actual a Catalunya, però ha decidit no adherir-se a l’aturada per no portar el «conflicte» a les empreses.
Igualada Comerç deixa la decisió d’obrir en mans dels associats
Pel que fa el comerç, la principal entitat del sector a Igualada «respecta la lliure decisió dels associats» per seguir la vaga, segons ha explicat el president d’Igualada Comerç, Xavier Figueres. Igualada Comerç va fer una crida a seguir l’aturada de país del passat 3 d’octubre, però en aquest cas «considerant la situació excepcional del país però també el neguit i la preocupació pel moment econòmic deixem en els associats la decisió», segons FIgueres. El president de l’entitat comercial reconeix, però, que «la vaga tindrà un cert nivell de seguiment» en el sector comercial igualadí. Figueres deixa clar que des de l’entitat que presideix «condemnem i rebutgem les actuacions desproporcionades dels darrers dies».
El comerç viu precisament una setmana intensa, amb l’Igualada Slow Shopping i el Rec.0, que s’havia d’iniciar aquest dimecres però s’endarrereix un dia a conseqüència de la vaga.
Serveis mínims decretats per la Generalitat
El decret de serveis mínims de la Generalitat de Catalunya per a la vaga d’aquest dimecres preveu un 50% del servei de FGC i busos urbans en hores punta (6.30h a 9.30h i de les 17.00h a les 20.00h) i un 25% en hores vall. Es garanteixen les urgències mèdiques. A les escoles hi haurà un mínim d’un docent per a cada 6 aules a Infantil i Primària i un per a cada 4 classes per als centres d’educació especial. En llars d’infants, cal un terç de la plantilla, la mateixa ràtio que per a horari de menjador i activitats complementàries.
Quant a l’assistència sanitària en centres públics i privats, cal garantir el normal funcionament del servei d’urgències, així com els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i en les ocasions que consideri el facultatiu. Els centres d’assistència extrahospitalària també han de garantir les urgències, un servei que es prestarà com a mínim amb el 25% de la plantilla. El servei de neteja en centres hospitalaris ha de mantenir l’activitat normal en les àrees d’alt risc.
Redacció / ACN