Inici Destacats L’alcalde de Cabrera d’Anoia, condemnat a cinc anys d’inhabilitació per prevaricació

L’alcalde de Cabrera d’Anoia, condemnat a cinc anys d’inhabilitació per prevaricació

COMPARTIR

L’alcalde de Cabrera d’Anoia, Jaume Gorrea, ha estat condemnat a 5 anys d’inhabilitació per un delicte de prevaricació. El jutjat penal número 16 de Barcelona ha dictaminat que l’alcalde va adjudicar les obres de sanejament del camí de Canaletes a Sant Jaume Sesoliveres –d’un import proper als 210.000 euros- quan “era plenament conscient que el decret per ell aprovat era contrari a la normativa aplicable, ja que fou degudament informat per part del secretari-interventor del consistori”, segons la sentència a la que ha tingut accés aquest diari.

La sentència recull un informe del secretari de l’ajuntament que advertia de tres irregularitats en el procediment. La primera és que la competència per aquesta contractació era del ple i no de l’alcalde, pel fet que l’import superava el 10% dels recursos ordinaris del pressupost municipal. La segona és que el procediment d’adjudicació negociat sense publicitat “era contrari a la normativa” en ser un import superior als 200.000 euros i, finalment, el projecte d’arranjament del camí no tenia encara finançament assegurat, ja que la Generalitat havia aprovat l’aportació a través del PUOSC però faltava l’autorització del Departament d’Economia i Finances.

La sentència també acusa a l’alcalde d’ERC de continuar amb el procediment “al qual va voler donar una pàtina de legalitat de la que estava mancada, fent referència a un acord inexistent del ple municipal de data 29 de febrer de 2012”.

El republicà va ser alcalde de Cabrera d’Anoia en el període dels fets, entre 2011 i 2015. El 2015 va guanyar les eleccions el socialista Salustià Monteagudo. Jaume Gorrea va recuperar l’alcaldia el 2019 gràcies al suport de Ciutadans, que va desfer l’empat a regidors entre ERC i PSC.

Gorrea podrà recórrer la sentència davant l’Audiència de Barcelona.

El PSC reclama a ERC «fugir de la improvisació» després de la condemna 

El grup municipal del PSC  a l’Ajuntament de Cabrera d’Anoia demana a ERC que no improvisi davant aquesta situació i que sigui conscient de la gravetat de l’assumpte i de la resposta que necessita el municipi.

El portaveu del PSC, Salus Montegudo, condemna els fets i ofereix la seva predisposició a que el municipi no caigui en la paràlisi per aquest assumpte: “Les formes d’actuar de Jaume Gorrea no han estat legals com recull la sentència i amb la inhabilitació el municipi necessitarà un canvi d’alcalde, cosa que reclamem que es faci amb rapidesa per evitar aturar l’activitat municipal. També posem en dubte el comportament de la resta de regidores i regidors de govern que van permetre aquestes actuacions il·legals de l’alcalde per la qual cosa demanem unes disculpes públiques per aquesta complicitat”.

Monteagudo remarca que l’actuació il·legal de l’alcalde un cop hi ha condemna d’inhabilitació, no ha d’enterbolir la imatge de Cabrera d’Anoia ni de l’Ajuntament: “La institució ha d’estar per sobre de les actuacions d’ERC i nosaltres volem posar en valor la tasca de tot el personal de l’Ajuntament que ja va advertir a l’alcalde de la il·legalitat del que volia fer amb l’adjudicació de les obres. Cabrera es mereix un govern net i honest i nosaltres lluitarem perquè així sigui”.

FER UN COMENTARI

*