Inici Destacats L’Ajuntament de Vilanova demana als bancs que lloguin els seus pisos buits

L’Ajuntament de Vilanova demana als bancs que lloguin els seus pisos buits

COMPARTIR

L’ajuntament de Vilanova del Camí ha enviat aquesta setmana més d’un centenar de cartes requerint a les entitats financeres que tenen habitatges en situació anòmala al municipi. Amb aquest gest, expliquen des de l’Ajuntament, continuen treballant perquè Caixes i Bancs posin al circuït dels lloguers assequibles els habitatges buits.

El passat 7 de maig el SAREB va demanar la suspensió del judici que s’havia programat contra vuit famílies que vivien a un bloc de pisos ocupat a Capellades. I ha arribat a un acord negociant un lloguer social. Arrel d’aquest episodi, la PAH, va lamentar la “inoperància de les administracions que quatre anys després, que aprovessin mocions on es comprometien a sancionar els bancs, encara mantinguin pisos buits i no hagin imposat ni una sola sanció”.

En el cas de Vilanova del Camí, l’alcaldessa Noemí Trucharte assegura que van començar a treballar seriosament en aquest tema des que van arribar al govern, el gener de 2017. El primer pas, que es va fer, diu Trucharte, va ser la redacció d’un reglament que permetia identificar els pisos buits i la creació d’un registre d’habitatges buits per a ser destinats a habitatge de lloguer assequible. Tot seguit, explica l’alcaldessa, es va iniciar un treball de camp a partir de les dades existents al registre de la Generalitat que s’han anat contrastant i verificant amb altres registres per tal de conèixer exactament quants pisos buits hi ha al municipi, a qui pertanyen i en quina situació es troben. Aquestes verificacions, explica l’Alcaldessa, s’han acompanyat d’inspeccions oculars de l’inspector de Serveis Tècnics.

Paral·lelament a aquest treball de camp, s’han demanat dues subvencions a la Diputació de Barcelona. Una per a la rehabilitació de la finca Peronella, un pis que va ser donat a l’Ajuntament a fi de ser destinats a fins socials, per adequar-la i fer-la habitable. I una altra per fer una campanya de difusió de la bossa d’habitatge pròpia que vol impulsar l’Ajuntament de Vilanova del Camí. Una bossa on s’aniran incorporant, explica Noemí Trucharte, els habitatges de particulars o d’entitats financeres amb l’objectiu de posar-los al mercat del lloguer assequible.

Els bancs tenen 107 habitatges buits a Vilanova del Camí

Aquest treball de camp, que està en la seva fase final, ha ofert una primera xifra de 107 habitatges buits a Vilanova del Camí que pertanyen a 9 entitats financeres diferents. L’ajuntament, diu Noemí Trucharte ha fet un requeriment a les entitat financeres que tenen habitatges en situació anòmala per què posin en el mercat de lloguer assequible aquests habitatges buits o que els incorporin a la borsa de lloguer assequible del municipi.

Les entitats disposen ara de 10 dies per presentar la documentació necessària per acreditar la situació de cada un d’aquests immobles i, un mes, per a posar-los a lloguer o per incorporar-los a la borsa municipal de lloguer assequible. Si passat aquest temps, les entitats no han contestat, l’ajuntament, afirma Noemí Trucharte, procedirà a interposar multes coercitives.
L’alcaldessa assegura que l’escenari ideal seria que les entitats financeres fossin conscients de la realitat social actual i que treballessin per arribar a acords concrets per destinar els pisos buits a lloguer assequible i social.

Noemí Trucharte també ha explicat que sempre han mantingut informats als membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de les passes i les gestions que es fan i assegura que els objectius de l’ajuntament passen per garantir l’accés de la ciutadania a l’habitatge de lloguer a preus assequibles.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*