Inici Societat L’Ajuntament de Montbui aprova un increment en els impostos i taxes per...

L’Ajuntament de Montbui aprova un increment en els impostos i taxes per l’any vinent

COMPARTIR

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui va aprovar dijous de la setmana passada les ordenances fiscals per a l’any 2024. L’Equip de Govern va tirar endavant la proposta d’actualització d’impostos per “mantenir la qualitat dels serveis, adequar-se a l’escalada inflacionària i garantir la sostenibilitat de les finances municipals”, segons va explicar el regidor d’Hisenda Adrià Castelltort.

Entre les novetats més destacades cal assenyalar que el tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) passarà del 0’605 al 0’696, adequant-lo als tipus de municipis similars. S’actualitza la taxa de gestió de residus que passarà de 120 a 138 euros, suposant un increment del 15% que també s’aplicarà a les taxes de les activitats econòmiques. S’eliminarà la bonificació del 75 per cent de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per a nova implantació d’activitats econòmiques que justifiquin l’interès públic, ja que es considera depassada la primera fase d’incentiu per la implantació d’empreses al polígon industrial. També s’actualitzen algunes tarifes de serveis municipals per aproximar-los al cost del servei; preus de tallers, cursets, servei de grua municipal, activitats de lleure o els preus d’ús de les sales municipals. Finalment, se suprimeix la tarifa de 6 euros del servei de finestreta única.

El regidor d’Hisenda montbuienc Adrià Castelltort va remarcar que “d’ençà que vam entrar en el govern de l’Ajuntament, l’any 2019, vam apostar per una política que faci costat als veïns i que centri els esforços a millorar la qualitat dels serveis municipals. Hem intentat que fos així, transformant l’Ajuntament cap a allò que crèiem el municipi demandava. Per altra banda, cal sumar les fortes pujades de costos de l’energia i subministraments, tot plegat ens tensiona econòmicament l’Ajuntament. És de responsabilitat que garantim que els serveis municipals que donem als veïns es puguin continuar prestant, i per això demanem aquest esforç als nostres veïns”.

Adrià Castelltort va assenyalar algunes de les millores que “hem incrementat el personal de Brigada Municipal de sis a nou persones, hem duplicat el personal estructural de neteja en equipaments de cinc a 10 persones. Hem apostat per disposar d’un servei de Secretaria al 100 per 100, hem incorporat el servei de Tresoreria d’Habilitació Nacional, hem reforçat el cos de Policia Local, hem incrementat la dedicació de l’enginyer municipal. Tenim tècnic de medi ambient al 100 per 100 de dedicació perquè és un tema cada cop més important. També tenim un nou departament de Recursos Humans, nous serveis administratius i d’atenció al públic…” Entre els nous serveis, el regidor d’Hisenda va recordar que “hem obert una tercera llar d’infants, “Montxic”, al Casc Antic, i hem reforçat la plantilla amb tres noves educadores. També hem apostat per beques d’escolarització, beques d’activitats per a joves, beques pels casals, subvencions per a arranjament d’habitatges, hem fet importants inversions en cultura donant vida a MontÀgora i tot el suport que hem pogut a les entitats i a les escoles, hem recuperat el ball de la gent gran i hem posat ordre a Mont-aQua, etc”.

El regidor també va recordar que l’Equip de Govern fa temps que implanta mesures per a l’estalvi “mitjançant una estratègia de transició energètica i ecològica per a Montbui preveiem disposar d’estalvis en l’enllumenat led, instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments, instal·lació de calderes de biomassa, etc”.

A nivell intern, “hem regularitzat una cinquantena de contractes, posant al dia l’administració i complint amb els requisits legals que cada dia són més restrictius”. El regidor d’Hisenda montbuienc també va assenyalar que “com que hem superat els 10.000 habitants, hem passat de 13 a 17 regidors i hem d’assumir noves competències. Tot aquest context té conseqüències econòmiques per l’Ajuntament”. Castelltort va parlar també sobre el procés d’aplicació de la Relació de Llocs de Treball de la plantilla del personal municipal, amb el corresponent procés de revisió dels nivells retributius. Com va explicar Adrià Castelltort “des de l’Equip de Govern es vol continuar amb l’adequació econòmica que els treballadors mereixien, per tenir-los implicats al màxim en aquesta millora dels serveis”.

Pagar més per reciclar poc

La pujada de la taxa de residus s’explica perquè d’acord amb la normativa estatal en vigor, el març de 2023 els costos de la gestió de residus municipals han d’estar coberts per l’import de la taxa municipal. A l’Ajuntament montbuienc aquest servei li costa 930.000 euros mentre que els ingressos que rebia l’Ajuntament per aquesta taxa són de 640.000 euros. Hi ha un dèficit en aquest servei de 290.000 euros.

L’Ajuntament montbuienc té dues estratègies per afrontar aquest tema, tal com va explicar Adrià Castelltort: “els resultats del reciclatge en el municipi no són ni tan bons com haurien de ser-ho ni tan bons com fixen les directives europees. D’una banda volem disminuir aquest dèficit, incrementant en un 15 per cent la taxa de gestió de residus. I, per altra banda, s’apostarà per un canvi de model de gestió de residus, que suposarà més costos de servei, però que ha de permetre que tota la ciutadania es corresponsabilitzi del reciclatge. Tot plegat, per escurçar i eliminar la diferència entre costos i ingressos d’aquest servei i assolir els objectius de 55% de reciclatge per l’any 2025”.

Durant el debat del punt, l’Alcalde Jesús Miguel Juárez va recordar que “ Montbui és un municipi que està a la cua en els indicadors, no ens hem d’amagar de res. Estem en el municipi que estem, i ho tenim d’aquesta manera, però ens hi deixarem la pell per  donar la volta a aquests indicadors; fracàs escolar, renda per càpita, reciclatge… Per millorar el municipi, necessitem també fer créixer com a Ajuntament, dimensionar-ho per garantir els millors serveis possibles. Les actualitzacions d’impostos són impopulars, però nosaltres som responsables i valents. La nostra obligació és treballar dia a dia per millorar el nostre municipi i ho estem fent”.

L’actualització de taxes es va aprovar amb els vots favorables dels 11 regidors i regidores de l’Equip de Govern (Ara Montbui) i amb els vots en contra dels quatre regidors del PSC Montbui i del regidor de Vox.

1 COMENTARI

  1. Que noticia de igualdad de salvación y mejoras para el pueblo no? Lástima que yo sea un negacionista que cree que la subida de impuestos es porque todos y cada uno de los cargos del Ayuntamiento de Montbui se han subido el sueldo por la cara y hay que mantener a media África con el sudor de la frente de los trabajadores de Montbui

FER UN COMENTARI

*