Inici Societat L’Ajuntament d’Igualada retira el darrer símbol franquista que quedava a la ciutat

L’Ajuntament d’Igualada retira el darrer símbol franquista que quedava a la ciutat

COMPARTIR
Portal del número 55 del carrer Nou d'Igualada, on hi havia el darrer símbol franquista de la ciutat.

A l’espai públic d’Igualada ja no hi ha cap rastre de la dictadura franquista. L’Ajuntament d’Igualada va retirar a principis d’any una placa ubicada al número 55 del carrer Nou, a l’edifici on va néixer Sor Rita Mercader. Segons l’Ajuntament, la placa era el darrer símbol franquista que quedava a la ciutat. Va ser instal·lada en els primers mesos de la dictadura “por haber destruido la anterior, en 1936, los elementos rojos”, com constava a la placa. A més d’aquesta placa, encara quedaven una desena de plaques ceràmiques amb el símbol associat a l’Obra Sindical del Hogar franquista al barri de Montserrat que han estat retirades durant el darrer any, segons consta al Banc de Memòria Historica del Memorial Democràtic de Catalunya, on es fa inventari de 24 elements que ja consten com retirats.

La placa que fins fa uns mesos hi havia al carrer Nou, instal·lada poc després de la Guerra Civil.

Els grups municipals d’ERC i la CUP havien reclamat des de 2014 l’eliminació d’aquests 24 vestigis de la dictadura que encara hi havia a Igualada. Segons fonts municipals, després de la tasca de l’equip de juristes de l’Ajuntament, l’agost de l’any passat es va obtenir el permís per retirar la placa del carrer Nou.

El govern municipal assegura que “amb la retirada d’aquesta placa, no queda cap placa amb simbols feixistes a la ciutat. una tasca feta durant anys que agraïm també als tècnics de la casa”. El govern igualadí deixa clar que “nosaltres no volem en cap cas simbols feixistes de cap mena a la ciutat. i la millor forma de no donar ales al feixisme es retirar-los amb paciència, amb detall i sense fer soroll”.

Igualada compleix, així, amb la Llei de memòria històrica aprovada el 2007, que obliga a la retirada de tots els símbols de la dictadura.

13 COMENTARIS

  1. Doncs, la veritat, borrar el passat pot contribuir a l’oblit. Aquesta referència a «los elementos rojos» és suficient como per deixer en ridícul aquells qui van posar la placa. Ara, en canvi, els silenciem, i, per tant, poden reaparèixer ja sense cap taca de ridícul.

  2. L’Ajuntament retira el darrer símbol franquista que queda a la ciutat – amb sembla molt be – pro no retira ni fa retirar el munt de cables que es veuen a la façana de la fotografia, i per extensió a casi totes les façanes de la ciutat. Es una vergonya els cables que posen les companyies elèctriques i telefòniques a les cases particulars sense demanar ni el mínim permís.

  3. Un acte per donar peixet al ramat, a tots els ignorants que tenen enganyats. La història és impecable i no la poden canviar malgrat la frustració continguda que arrosseguen perquè si estan escalfant cadira es graciés al règim d’aquell moment que va impedir que aquest país es convertís en un satèl·lit de la misèria i la decadència soviètica. L’avi del fugit a WCLoo es va passar al bàndol nacional per salvar la pell i l’avi del petitó que no el deixen ser presidentet va ser un insigne alcalde franquista de Pineda on va fer a més la seva fortuna amb hotels i l’anomenada Industrial Aragonés que els successors van tancar. I aquests avui treuen les plaques que els seus avantpassats van posar… Patètics

      • Quan llegeixes les veritats és com si et tiressin sal a la ferida eh? Amb ignorants com tu que no tenen arguments per poder enfrontar la veritat, aquells vividors viuen amb l’esquena dreta ben col·locats en càrrecs públics i amb les butxaques plenes, però sense predicar la mentida i l’engany no són res. Llegeix be, si en saps: L’avi del tal Puigdemont va haver de fugir i passar-se al bàndol franquista per salvar la pell. L’avi del tal Aragonés va ser alcalde franquista de Pineda de Mar i des d’allà fortuna cap al calaix!

FER UN COMENTARI

*