Inici Destacats L’Ajuntament d’Igualada rebaixarà l’IBI un 1% l’any vinent

L’Ajuntament d’Igualada rebaixarà l’IBI un 1% l’any vinent

COMPARTIR

El govern municipal d’Igualada ha presentat aquest dimecres davant dels mitjans de comunicació les propostes de pressupost i d’ordenances fiscals per a l’any 2019. Tal i com han explicat l’alcalde, Marc Castells, i la regidora d’Hisenda, Montse Duch, la voluntat és sotmetre-les a la consideració del ple municipal en la sessió corresponent al mes de setembre, que se celebrarà dimarts de la setmana vinent. L’alcalde igualadí reivindica que “continuem rebaixant el deute malgrat que fem més inversió que mai” i assegura que “l’Ajuntament d’Igualada està a les millors mans possibles”. Tant és així, que Castells espera que ordenances i pressupostos s’aprovin per unanimitat, “que és el que demanaria el sentit comú”.

Uns pressupostos i unes ordenances que són les darreres del mandat, donat que el maig de l’any vinent se celebren eleccions municipals. Marc Castells no ha aclarit si hi concorrerà, decisió que deixa en unes primàries del PDECAT “abans de Nadal” tot i que assegura que té “il·lusió com el primer dia”.

Un pressupost de 57,4 milions d’euros

Segons les dades exposades pel govern igualadí, el pressupost contempla 57’4 milions d’euros –un 1% inferior a l’any en curs– pel que fa pròpiament a l’Ajuntament i de 59’5 sumant-hi també les empreses municipals i organismes autònoms. A més, el pressupost previst per al Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) seria de 10’4 milions d’euros. Marc Castells ha explicat que “les prioritats en aquest pressupost són impulsar Igualada i fer que esdevingui una ciutat referent entre els municipis mitjans del país i, sobretot, millorar la qualitat de vida i ser al costat de les persones”.

Més de 8 milions en inversions

En aquesta línia, segons han detallat l’alcalde i la responsable d’Hisenda, es preveu novament un destacat esforç inversor. Dins dels aproximadament 8,4 milions previstos per inversions, han destacat els 1’4 milions d’euros per a la finalització del nou Centre Cívic Nord, 1’2 milions d’euros per enllestir la recuperació de l’antiga Teneria com a nou equipament cultural, 1’1 milions d’euros en el Pla Integral de Modernització dels Equipaments Esportius Municipals –incloent la renovació del tartà de l’Estadi Atlètic, la modernització de la il·luminació de la piscina i les pistes cobertes de Les Comes, la redacció del projecte de la sisena pista i la finalització de la nova pista poliesportiva d’aquest mateix complex o diferents accions de reforma al seu interior i exterior–, al voltant d’1 milió d’euros per al Pla de Millora dels Barris, 900.000 euros per a la Fase 1 del Pla de Modernització del Polígon Industrial de Les Comes, gairebé 800.000 euros per a seguir desplegant l’Anella Verda –amb accions especialment rellevant al seu extrem de Fàtima i Set Camins– o 450.000 euros per a desenvolupar el futur centre del disseny i el tèxtil a l’antiga Vives Vidal.

També 190.000 euros en millores als equipaments culturals municipals i als elements patrimonials –els cementiris, la Biblioteca Central i el Teatre Municipal l’Ateneu–, uns 100.000 euros novament per al pla de millora dels centres escolars públics, 90.000 euros per les fases 2 i 3 de la renovació de la calefacció a l’Escola Municipal de Música, 25.000 euros per arranjar noves zones blanques d’aparcament gratuït o 25.000 euros més per millores al mercat municipal. Es contemplen, a més, recursos per a redactar projectes rellevants en diferents camps: uns 300.000 euros per al del nou campus universitari de la Salut i 30.000 euros per l’avantprojecte d’un futur auditori.

L’alcalde d’Igualada ha recordat, a més, la importància de “treballar conjuntament amb altres administracions i institucions a l’hora d’impulsar projectes cabdals per al futur d’Igualada i que actualment segueixen el seu curs”. Aquí ha esmentat accions com la construcció del futur enllaç amb la Ronda Sud, la compleció de l’Institut Badia i Margarit -Castells assegura que “serem ferms” per reclamar la seva construcció a la Generalitat-, la posada en marxa del nou Arxiu Comarcal a la Plaça del Rei, la modernització del polígon de Les Comes o el futur Campus Salut de la Universitat de Lleida (UdL) i l’ampliació dels seus estudis universitaris públics a la capital de l’Anoia.

Castells ha posat en valor també que “aquelles regidories que ofereixen uns serveis i atencions més propers a les persones, com són les d’Acció Social i Igualtat i d’Entorn Comunitari i Cooperació, són evidentment una prioritat i mantenen una dotació conjunta propera als 6 milions d’euros”. Ha apuntat, finalment, que “aquest pressupost és el reflex d’una ciutat que creix i millora i respon també al model en què creiem, el d’una ciutat que voreja la xifra històrica dels 40.000 habitants i que vol liderar els municipis mitjans de Catalunya”.

Ordenances fiscals marcades per la rebaixa de l’IBI

En la mateixa compareixença de premsa, el govern municipal ha exposat la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2019. Marc Castells ha afirmat que “el bon govern que vam introduir a l’Ajuntament des de la nostra arribada, ara fa set anys, ens ha permès corregir la marxa d’una institució que vam heretar perillosament endeutada i posar en verd, després de molts esforços, tots els indicadors de la seva salut financera”. El deute viu de l’Ajuntament i les empreses municipals era de 60 milions l’any 2012 i, segons han anunciat aquest dimecres, l’any vinent se situarà en 37,9 milions.

En conseqüència, assegura que la voluntat del govern de la ciutat “passa per moderar la pressió fiscal a la ciutadania, en la mesura del possible i sempre de manera responsable” i, per això, avança que el govern que encapçala preveu una rebaixa de cinc punts del tipus de gravamen de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a l’any vinent, passant del 0,90 al 0,85. Aquest descens, afirma, significarà que “l’any 2019 l’Ajuntament aplicarà el tipus impositiu més baix dels últims vint exercicis”. Marc Castells reivindica que “per primer cop des de l’any 2000, l’Ajuntament tindrà menys ingressos per l’IBI que l’any anterior”.

A la pràctica, segons ha ampliat Montse Duch, suposarà “que l’any vinent els rebuts es redueixin de mitjana un 1% al conjunt de la ciutat”. A més, ha posat en valor el fet que “des de l’any 2011, l’Ajuntament d’Igualada ha reduït el tipus impositiu d’aquest impost en 17 punts, passant de 1,02 al 0,85 que tindríem l’any vinent, un cop s’aprovi aquesta proposta d’ordenances fiscals”. Des del govern municipal també s’ha recordat que l’Ajuntament mantindrà l’any vinent els ajuts per al pagament d’aquest impost, orientats especialment a famílies monoparentals, famílies nombroses, persones grans i pensionistes.

Pel que fa a les taxes municipals, es proposa un increment del 2,9% equivalent a l’IPC interanual entre el juliol de 2017 i el juny de 2018. I, pel que fa a la resta d’impostos de competència municipal –l’Impost de l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM)– no es preveu cap increment de tipus.

En aquest darrer impost, però, hi haurà novetats per als conductors: s’introduirà una nova bonificació del 75% per vehicles ECO o amb emissions zero i comptaran també amb una exempció del 100% durant un període d’estacionament de 90 minuts a les zones blaves de la ciutat.

2 COMENTARIS

  1. Aquest noiet que fa el paper d’alcalde s’ha convertit en un professional de la matèria, i com a alumne aplicat dels seus mestres (alguns fugits) transmet l’art de la mentida i de la tergiversació com marca la teoria. Ni una paraula de les retribucions escandaloses dels «assessors» que mai han fet res pero que sempre han cobrat. Ni una paraula de les subvencions encobertes per actes partidistes finançats amb diners públics i naturalment paraules per acontentar la gent de bona fe dient que rebaixaran el IBI un 1% quan l’han incrementat un 10% cada any des de en fa vint. I per rematar dient que l’ajuntament està en les «millors mans»… El cinisme personificat! Vergonya ens fa tenir un alcalde que està present en tots i cada un dels aldarulls que han provocat el desprestigi d’aquest país, però que ell n’ha tret un bon rendiment… Ja ho veiem encambrat a la diputació i dobles salaris… Quina poc nivell que ens ha tocat aguantar!

  2. Bajar el 1% del Ibi después de los abusos continuados durante años y hacerlo en visperas de unas elecciones municipales es un insulto al ciudadano y una muestra más de la poca verguenza que tienen estos parasitos que tenemos que mantener, pero no todo dura cien años y esperemos que algun dia tengan que rendir cuentas.

FER UN COMENTARI

*