Inici Societat L’Ajuntament d’Igualada porta una rèplica del vestit de Sant Ignasi al Papa...

L’Ajuntament d’Igualada porta una rèplica del vestit de Sant Ignasi al Papa Francesc

COMPARTIR

L’Ajuntament d’Igualada ha presentat aquest dimecres al papa Francesc la recreació del vestit que sant Ignasi de Loiola va portar fa cinc segles durant el seu pelegrinatge per terres catalanes i que va comprar a la ciutat. Es tracta d’una peça molt especial, dissenyada a partir dels estudis documentals de l’època i la investigació de diferents experts. El lliurament l’ha fet al Vaticà l’alcalde del municipi, Marc Castells, acompanyat d’una delegació de la ciutat. En la trobada, el papa de Roma, que alhora és cap dels Jesuïtes, l’ordre religiosa formada per Sant Ignasi, s’ha mostrat encuriosit per la tècnica utilitzada i ha posat en valor la feina feta des d’Igualada. De la seva banda, Castells s’ha mostrat molt satisfet de la rebuda.

Està documentat que fa 500 anys Sant Ignasi de Loiola va passar per la ciutat d’Igualada camí de Montserrat, on es va desprendre de l’armadura i l’espasa, i va canviar el seu vestit de cavaller per un hàbit de sac, símbol del pelegrí. Tal com explica ell mateix a la seva autobiografia, el vestit l’havia comprat dies abans a Igualada, que en aquella època ja era una ciutat teixidora, juntament amb unes espardenyes.

Cinc segle després, la ciutat ha reproduït aquella vestimenta amb l’ajuda de professionals, empreses i artesans del sector a Igualada. L’Ajuntament va encarregar al Museu Tèxtil de Terrassa un informe i també s’ha fet un minuciós treball historiogràfic amb l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, el Museu de la Pell d’Igualada i l’àrea de cultura de l’Ajuntament d’Igualada. Arran de l’estudi de materials i patronatge de l’època, es va concloure que la vestimenta de pelegrinatge estava formada per un “sac”, és a dir una túnica feta de drap burell i un conjunt de complements format per unes espardenyes, un bordó de fusta (bastó) amb una carbassa petita a dalt de tot i un sarró de pell.

Així doncs, el vestit del pelegrí inclou una túnica feta de drap burell, utilitzada en els hàbits religiosos però també per la gent més humil; unes espardenyes, un bordó de fusta (bastó) i un sarró de pell, elements reconstruïts per empreses de la zona.

ERC i CUP demanen explicacions

ERC i CUP han carregat contra el govern de l’Ajuntament d’Igualada, liderat per Marc Castells (Junts x Igualada), per la visita que ell i sis regidors més han fet aquest dimecres al Vaticà. Tots dos partits qüestionen la utilitat del viatge i han anunciat que demanaran explicacions i detalls sobre el seu cost. En un tuit al seu compte personal, Enric Conill, d’ERC, ha assegurat que Igualada “mereix un govern i un alcalde preocupat per quelcom més que la seva imatge i el confeti.”

COMPARTIR

4 COMENTARIS

  1. L’Alcalde i 6 regidors (del 8 de l’equip de govern) ?? em costa de creure, llevat que s’aprofitessin de alguna promoció, per estalviar.

    Realtment S. Ignasi, si aixequés el cap, quedaria ben sorprés que uns senyors (també alguna senyora ??) tan elegants anessin a promocionar el seu humol hàbit de sac FET A IGUALADA.

    lA ERC i la CUP ja ens tindran al corrent (és la sev obligació des de l’oposició ben entesa) de les seves indagacions i conclusions sobre la UTILITAT del viatge (de la despesa i també del ROI – retorn de l’inversió -, a curt, mig i llarg termini).

    Vés per on que, d’ara en endavant hi hagués, tras l’oportuna promoció, una demanda creixent de hàbits de sac MADE IN IGD, entre les normbroses ordres religioses i creences, URBI ET ORBI.

  2. No tinc cap mena de simpatia per aquests senyors. Dit això, tinc entes que van anar i tornar el mateix dia. No tots eren regidors. Hi havia membres de l’esglesia igualadina, com , entenc és logic. El cost d’aquest viatge no penso que sigui per escandalitzar se. Altra cosa seria questionar l’acte en un pais teoricament laic. Llavors no acabariem…

FER UN COMENTARI

*