Inici Destacats L’Ajuntament d’Igualada organitza una jornada participativa per a l’elaboració del Pla de...

L’Ajuntament d’Igualada organitza una jornada participativa per a l’elaboració del Pla de Transició Energètica de la ciutat

COMPARTIR

El Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada ha organitzat una jornada participativa perquè els ciutadans i ciutadanes diguin la seva per a l’elaboració del Pla de Transició Energètica del PAESC que s’està redactant i que serà el full de ruta perquè la ciutat pugui assolir els nous objectius que marca la Unió Europea de cara a l’any 2030 i 2050.

Així, la jornada, ha tingut lloc aquest dimarts 29 a les sis de la tarda al Museu de la Pell d’Igualada. L’activitat ha començat amb la benvinguda del regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives, qui ha explicat l’objecte de la trobada. A continuació, l’acte ha comptat amb la xerrada “Canvis en el temps i la vegetació. Quin futur ens espera?” a càrrec d’Albert Borràs, meteoròleg local, Enric Barrufet, expert en meteorologia i Daniel Espejo, enginyer tècnic agrícola especialitzat en hortofructicultura i jardineria.

Albert Borràs, en la seva exposició, ha explicat com han evolucionat les temperatures a la Conca de l’Anoia en els darrers anys, i com cada cop són més altes. Borràs ha dit que “la natura no s’ha d’adaptar a nosaltres sinó nosaltres hem d’adaptar-nos a la natura, hem de fer canvis d’hàbits, és responsabilitat de tots combatre el canvi climàtic”. Per la seva banda, Enric Barrufet, ha explicat que és la diplodia pinea, un fong que sempre ha estat present però que aprofita la debilitat dels pins per la sequera acumulada i les pedregades per colonitzar-los i que al nostre territori ja es poden observar clapes de pins afectats per aquesta malaltia. Finalment, Daniel Espejo, ha explicat el futur de la vegetació en el context de canvi climàtic que ens trobem. Espejo ha explicat que alguns dels efectes de la meteorologia actual són la potenciació de plagues i malalties i l’augment de inflamabilitat i risc d’incendi. El pronòstic és un canvi en la composició dels boscos, on només sobreviuran els arbustos i les herbes. A partir de 2070 (d’aquí només 50 anys) hi haurà un canvi espectacular i a l’Anoia desapareixeran els climes temperats per evolucionar a climes estepàrics càlids, d’aquesta manera els boscos deixaran lloc a garrigues, brolles i matollars.

Després de la xerrada ha tingut lloc una dinàmica de grup entre tots els assistents conduïda per l’empresa d’assessoria Estudi Ramon Folch (ERF) -assessoria encarregada d’elaborar el pla-, qui també ha explicat el Pla de Transició Energètica, el perquè de la seva necessitat, quina és la situació actual i cap a on hem d’arribar. El públic ha pogut aportar les seves idees entorn tres eixos: mobilitat sostenible, residus zero, edificació eficient  i energies renovables.

Perquè un Pla de Transició Energètica?

El Pla de Transició Energètica del PAESC d’Igualada serà el full de ruta perquè la ciutat pugui arribar als objectius que marca la Unió Europea per l’any 2030. Aquests objectius estan fixats actualment en una reducció del 55% de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) l’any 2030 (respecte l’any 2005). Aquestes fites són part del camí cap a la neutralitat climàtica l’any 2050. Per tal d’assolir aquests objectius, que són prou ambiciosos, és imprescindible treballar plegades tant les institucions, com els sectors productius i la ciutadania, atès que el 97% de les emissions de GEH d’un municipi es vinculen directament als sectors residencial i terciari (deixant de banda la indústria, que es treballa a part). Per això, els Ajuntaments tenen un paper fonamental com a part institucional més propera a la ciutadania, qui pot ser clau de canvi en el camí cap a la descarbonització, i és imprescindible posar tots els esforços, tant des de l’àmbit tècnic com polític, en l’assoliment d’aquest irrenunciable i gran repte.

L’evolució fins al Pla de Transició Energètica

El Pla de Transició Energètica és una passa més en un procés que fa anys que evoluciona. Igualada va signar el 2008 el “Pacte d’Alcaldes/esses pel Clima i l’Energia”, pacte impulsat per la Comissió Europea i que promou l’objectiu d’assolir els objectius climàtics i energètics de la UE en l’àmbit d’actuació dels municipis.  A l’any següent, Igualada va aprovar el seu Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) mitjançant el qual s’establien mesures per tal d’assolir el 20% de reducció que demanava la UE. El seguiment del PAES s’ha realitzat de manera conjunta entre l’Ajuntament d’Igualada i la Diputació de Barcelona.

El 2015, per iniciativa de la Comissió Europea i l’oficina del Pacte d’Alcaldes, s’ampliaren els objectius de la iniciativa augmentant les reduccions d’emissions de GEH al 40% per l’any 2030, utilitzant mesures d’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables. També posa el focus en la resiliència als impactes del canvi climàtic a escala local.

Per una altra banda, el gener 2015 Igualada va aprovar el Pla Municipal d’Adaptació al Canvi Climàtic (PMACC), el qual analitza les vulnerabilitats del municipi enfront els principals riscos enfront el canvi climàtic i proposa una sèrie d’accions per fer-hi front i augmentar la resiliència del mateix.

El regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives, en el seu discurs de benvinguda ha explicat que “l’elaboració del Pla de Transició Energètica és un esglaó més en el procés de lluita contra el canvi climàtic, és una resposta a una necessitat bàsica de desenvolupament” i ha agraït la participació dels assistents i el seu compromís amb la seva ciutat i amb el planeta en general.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*