L’Ajuntament d’Igualada preveu desenvolupar properament un nou hort municipal a la ribera del riu Anoia, a tocar de la Ronda del Rec i molt a prop dels ja existents, inaugurats ara fa tres anys. En aquest cas, però, es destinarà només a la generació de productes frescos per al Banc de Queviures de la ciutat, que gestionen conjuntament l’Ajuntament amb Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra i Creu Roja Anoia. El terreny on es desenvoluparà és de titularitat municipal, té una superfície de 1.200 m2 i, en els propers mesos, es preveu executar els arranjaments necessaris per a poder-hi conrear. Jordi Pont, tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, i Carme Riera, tinent d’alcalde d’Acció Social i Igualtat, n’han explicat els detalls aquest 17 de gener
Actualment ja existeix un hort amb aquesta finalitat al pati de l’antic hospital del Passeig Verdaguer. Aquest any 2018, però, es preveu iniciar en aquesta parcel·la el desenvolupament del nou Campus de la Salut de la Universitat de Lleida, de manera que ha calgut buscar una nova ubicació, tant per al Banc com per a l’hort. Des de la regidoria de Qualitat Urbana s’ha considerat adient, doncs, situar aquest hort a la zona del Rec, a la mateixa zona dels altres horts municipals.
A l’actual hort del Banc de Queviures hi participen quatre voluntaris, usuaris de serveis socials i un alumne de pràctiques, que col·laboren en les diferents tasques de treball de la terra, com llaurar, sembrar, regar, treure herbes, plantar, adobar i recollir els fruits. Durant l’any 2016 s’hi van cultivar 208 tomaqueres, 306 pebroteres, 104 alberginieres, 550 enciams, 90 escaroles, 30 alfàbregues, 30 cogombreres, 20 carbassoneres, 80 carbasseres i 90 mongeteres, que es van fer arribar al Banc de Queviures d’Igualada. Durant l’any 2017, també s’han plantat verdures d’hivern com 250 cols, 250 coliflors, 230 bròquils, espinacs, 400 enciams d’hivern i dos quilos de faves, entre altres. El futur hort, de majors dimensions, permetrà, fins i tot, augmentar aquesta producció de producte fresc.
Amb aquesta nova ubicació de l’hort a la zona del Rec, es recupera novament un espai sense ús, alhora que s’hi amplia l’activitat hortícola. Les despeses d’adequació seran mínimes, ja que s’utilitzaran les mateixes instal·lacions dels actuals horts municipals.
Tres anys d’horts municipals
Al gener de 2015, ara fa tres anys, es van posar en funcionament els horts municipals del Rec i van ser lliurats als seus primers arrendataris. Estan ubicats en un terreny de 2.637 m2, on es van generar 37 parcel·les de 50 m2 destinades a l’horta urbana i, per tant, al conreu de productes per l’autoconsum. Quatre d’aquestes parcel·les ja es van cedir aleshores al departament d’Acció Social per proveir de productes frescos el Banc de Queviures.
El sistema de conreu és respectuós amb el medi ambient i l’entorn, amb mètodes d’agricultura ecològica, sense utilitzar adobs ni pesticides de síntesi química. A data d’avui l’ocupació de les parcel·les és del 75%, ja que amb l’arribada de l’hivern i el fred, alguns hortolans acostumen a deixar la parcel·la i l’activitat plena es recupera normalment a la primavera. Jordi Pont ha valorat aquesta experiència com a molt positiva, tant pel que fa a la revitalització de l’espai, com a la dinàmica d’ocupació i funcionament, ja consolidada.
Des de la seva posada en marxa, l’Ajuntament hi ha invertit posteriorment més de 20.000 euros en diferents millores, com una tanca perimetral amb dues portes d’accés, l’enjardinament dels talussos que els voregen amb planta autòctona per a millorar la imatge, la construcció d’un hotel d’insectes per afavorir la pol·linització dels conreus, l’aportació de fems ecològics dos cops l’any, la llaurada de les parcel·les amb motocultor o l’assessorament tècnic als usuaris per part del dinamitzador dels horts. El reg dels horts mitjançant aigua freàtica durant aquest temps, ha tingut també resultats satisfactoris.
Qualsevol ciutadà major de 18 anys, amb més de cinc anys d’empadronament de manera ininterrompuda al municipi, que no tingui deutes amb l’Ajuntament i que no disposi de cap altre hort, pot optar a gestionar una parcel·la durant quatre anys, seguint sempre un model d’agricultura ecològica. La taxa que s’aplica és de 65 euros anuals, que inclou el lloguer de la parcel·la, el consum d’aigua i una assegurança de responsabilitat civil, a més d’una fiança inicial de 100 euros. A més de la parcel·la, els hortolans disposen, a només 90 metres dels horts, d’espai per guardar les eines, taquilles individuals, lavabos, dutxes i una pèrgola amb bancs i taules adequat com a zona de descans i de reunió.