Inici Destacats L’Ajuntament d’Igualada aprova el pressupost per l’any vinent amb el vot en...

L’Ajuntament d’Igualada aprova el pressupost per l’any vinent amb el vot en contra d’ERC i Poble Actiu

COMPARTIR

Aquest dimarts 26 de juliol, l’Ajuntament d’Igualada ha celebrat el ple ordinari mensual on s’ha aprovat la modificació de les ordenances fiscals i el pressupost general de l’Ajuntament d’Igualada per a l’any 2023. Aquests dos punts ha comptat amb els vots favorables de Junts per Igualada, l’abstenció d’Igualada Som-hi i els vots contraris d’Esquerra Republicana, Poble Actiu i Ciutadans.

ERC Igualada rebutja els pressupostos perquè “apugen els impostos i les taxes municipals”

Esquerra s’havia mostrat “disposada” a aprovar-los però amb una condició principal: que hi hagi una baixada d’impostos i taxes municipals. Malgrat l’oferta d’ERC, el govern de Marc Castells no ha negociat amb els republicans ni tampoc a aplicat una rebaixa fiscal tal i com proposava Enric Conill.

Segons el cap de l’oposició i portaveu d’ERC Igualada a l’ajuntament, Enric Conill, són uns pressupostos de “fi de cicle” ja que no hi ha cap projecte “il·lusionant” sinó que són “continuistes, sense ambició i que mostren un govern esgotat que no té full de ruta per la ciutat”. Alhora Conill explica que “apujar impostos i taxes en el context social i econòmic que estem vivint és irresponsable i injust” i per això “nosaltres proposàvem una rebaixa d’impostos que era perfectament assumible”.

Des d’ERC també proposaven “més inversió en les escoles de la ciutat, polítiques més contundents de rehabilitació d’habitatges i incrementar els ajuts contra la pobresa energètica. Esquerra lamenta que el govern de Marc Castells no s’hagi ni tan sols obert a pactar uns pressupostos que afrontin “els reptes de present i de futur per Igualada”.

Davant la situació d’encariment de preus, ERC proposa una rebaixa de l’IBI ja que “Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya”

El portaveu republicà, Enric Conill, afirma que “davant l’encariment de preus generalitzats que hi ha al país i la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, cal rebaixar la pressió fiscal que pateix Igualada ja que és “la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya” i això “ho paguem tots els igualadins i igualadines”. Alhora afirma que “des del govern municipal s’ha d’ajudar molt més a les famílies igualadines que pateixen pobresa energètica ja que amb l’encariment del preu de la llum i el gas moltes famílies no podran engegar la calefacció durant l’hivern”.

Poble Actiu rebutja els pressupostos per no renovar el POUM, la manca d’ambició per afrontar l’emergència climàtica i la poca inversió en les escoles públiques

La candidatura municipalista va votar en contra perquè el govern Castells «no afronta les principals problemàtiques de la ciutat». Pau Ortínez, regidor de Poble Actiu, va denunciar que el govern Castells no afronta els principals reptes de la ciutat com són renovar el POUM, potenciar la rehabilitació d’habitatge, afrontar l’emergència climàtica, garantir el dret a l’habitatge i impulsar la reforma de l’Escorxador.

Concretament, la candidatura municipalista va denunciar que no hi ha una partida econòmica per la renovació del POUM malgrat que és una eina necessària per planificar la Igualada que volem pel futur. Pau Ortínez va afirmar que no hi ha polítiques valentes per afrontar l’emergència climàtica, reduir el consum d’aigua, afrontar la transició energètica, tenir una mobilitat sostenible i reduir la generació de residus. En canvi, Ortínez va denunciar que el govern Castells segueix promovent projectes de construcció d’un biollac artificial en un context d’onada de calor, amb alerta per sequera i una emergència climàtica.

Així mateix, la candidatura municipalista rebutja la reducció de la inversió en els edificis de les escoles de primària de la ciutat, que ha passat de 100.000€ a 50.000€, una quantitat molt baixa per sis centres educatius. Finalment, Pau Ortínez va recordar que el pressupost 2023 no inclou cap partida per trobar una nova ubicació a llar d’infants el Rusc i, per això, han recordat que la seva proposta és ubicar-la al Casal del Passeig i ampliar la llar d’una a dues línies.

 

FER UN COMENTARI

*