Inici Societat L’Ajuntament d’Igualada aprova la concessió per construir una residència universitària

L’Ajuntament d’Igualada aprova la concessió per construir una residència universitària

COMPARTIR

L’Ajuntament d’Igualada i la Universitat de Lleida continuen avançant en l’ampliació dels equipaments vinculats a l’expansió dels estudis a la ciutat. Així, mentre es continua treballant en el projecte del futur Campus Salut que es preveu aixecar en l’edifici de l’antic Hospital, situat a la cantonada entre el Passeig Verdaguer amb el c/ Cardenal Vives, aquesta setmana s’ha fet una passa important pel que fa a la residència d’estudiants que es vol aixecar en aquesta mateixa illa.

Aquest dimarts, el ple municipal va aprovar la concessió, per un màxim de quaranta anys, de la utilització d’un terreny de 1.560 m2 a la UdL perquè aquesta hi pugui construir i explotar una residència d’estudiants que, segons argumenta l’alcalde, Marc Castells, “donarà resposta a la creixent demanda d’habitatge per part d’un nombre cada cop més gran d’alumnes i professors universitaris a la nostra ciutat”. Aquest terreny llinda, al Nord amb l’antic Hospital, a Ponent amb el c/ Cardenal Vives, i al Sud amb el c/ Sant Carles.

La residència que es projecta, de la qual ja se n’ha enllestit el Pla Funcional que determina les necessitats que haurà de cobrir, preveu un edifici de planta baixa i tres plantes superiors amb un sostre edificable de 2.000 m2, d’acord amb el planejament existent.

La previsió és dotar-la inicialment d’una capacitat de 58 llits, distribuïts en 44 habitacions individuals i 7 de dobles, així com dels serveis complementaris corresponents, com ara una zona d’estar, un menjador, una cuina comunitària gestionada pels residents, una sala de treball o una zona d’estudi, entre altres. També tindrà un bar restaurant independent a peu de carrer.

La residència allotjarà principalment membres de la comunitat universitària –estudiants de grau, professors, doctorands o investigadors– tot i que, fora del calendari lectiu, es valorarà obrir-la al públic general. Es preveu poder començar els treballs al llarg de l’any 2019.

Després de l’aprovació del ple confirmada aquest dimarts i un cop aquesta concessió sigui convenientment formalitzada entre l’Ajuntament i la universitat, serà la mateixa UdL qui pivotarà la contractació dels treballs de construcció i qui vetllarà posteriorment per la seva gestió.

Decidim Igualada creu que la ciutat ha de resoldre abans l’accés als lloguers

“Vostès fan polítiques a veure si funcionen mínimament, i així dir que alguna cosa fan”. El retret és del portaveu de Decidim Igualada, Dario Castañé, al govern de Marc Castells. La plataforma ciutadana d’esquerres assegura que la nova residència que es vol construir ni farà ciutat universitària, ni resol problema de lloguers per a tots els i les estudiants d’Igualada. A més a més de valorar que una residència amb una concessió demanial, com és aquesta cas, és a efectes pràctics, una privatització.

Decidim hi va votar en contra. Una postura que Castañé va explicar perquè amb “una residència en una ciutat que no ha resolt el seu problema d’habitatge, amb milers de pisos buits, és generar un greuge comparatiu pels estudiants igualadins”. En el torn de rèplica, Castañé va afegir que hi votaven en contra però “sense posar en dubte l’impacte positiu del projecte universitari en conjunt, però que no podien compartir aquesta proposta sense acompanyar-la de mesures efectives per solucionar el problema de lloguer a Igualada”.

El regidor va afirmar que una residència d’estudiants no fa ciutat universitària “perquè tots els beneficis directes se’ls endurà la concessionària, que no haurà de pagar cap cànon, i perquè els beneficis «indirectes» es concentraran en la zona, sense repercutir a la resta de la ciutat”.

Per Castañé, “és obvi que amb la residència volen oferir una solució habitacional per a les persones que no viuen a Igualada, però en el fons, vostès opten per dir «si vens de fora, prova sort a aconseguir una habitació a la residència o busca’t la vida»”. Decidim respon que no tots els i les estudiants volen viure en una residència. Per la plataforma, els que no vulguin o no puguin accedir en aquesta es trobaran amb lloguers prohibitius o pisos en males condicions o que simplement no estan disponibles perquè és més rendible mantenir-los fora del mercat de lloguer.

Castañé va reclamar “menys residències i més habitatge assequible, així hi ha haurà més opcions i més beneficis per a tota la ciutat, no només per a una empresa”.

Decidim recorda que hi ha un miler de pisos buits i que els preus del lloguer mitjà és massa alt. Amb aquest context, el portaveu va afirmar que “ens diran que han fet ajuts per a la rehabilitació amb una reducció important de l’IBI al centre de la ciutat, jo els dic que si tenen el mateix resultat que les subvencions per a obres d’arranjament d’habitatges buits per a destinar-se a lloguer amb preu assequible, anem venuts com a ciutat”. En general, Castañé va considerar que les línies de subvencions amb el govern del PDeCAT no funcionen. I en concret, que manca un model públic de recuperació de barris i de la ciutat.

El portaveu de Decidim va afegir que “és l’enèsima actuació quirúrgica feta sense cap mena de visió de conjunt”.

Com a contrapartida, el regidor de la plataforma va fer dues propostes, prenent com a exemple l’Ajuntament de Barcelona, que obligarà a destinar el 30% dels nous pisos a habitatge social en els solars de més de 600 m2; o d’Olot, on també governa el PDeCAT, i on a tot propietari o propietària que rehabilita un habitatge de lloguer per a estudiants rep entre 800 i 1000€. Un cop ocupat per estudiants, havent-ho demostrat de manera fefaent, rep 100€ mensuals que ha de deduir de la quota de lloguer.

FER UN COMENTARI

*