Inici Economia L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia promourà horts socials per a les famílies més...

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia promourà horts socials per a les famílies més desafavorides

COMPARTIR

[Img #6481]Vallbona d’Anoia és un exemple singular d’economia municipal en el context actual. Amb una de les menors taxes de pressió fiscal de Catalunya –pel 2013 les taxes i tributs s’han congelat-, l’ajuntament ha aconseguit tancar l’exercici de 2012 amb un romanent de tresoreria de prop de 200.000 euros i el seu deute és de 50.000, poc més d’un 4% sobre els recursos disponibles.

Dilluns passat l’Ajuntament va aprovar un pressupost pel 2013 -amb els vots a favor del govern (PSC i CiU) i els vots contraris de l’oposició (ERC)- d’1.562.895 euros, [Img #6482]dels quals 609.008 es reserven a inversions. Per a l’alcalde Romà Casanovas (PSC) aquest és un pressupost “molt condicionat per la intervenció del govern central” i assegura que “no hi ha gaire marge de maniobra”.

Els números municipals per al 2013 prioritzen els serveis socials, els quals doblen la partida, passant dels 12.000 euros del 2012 als 24.000 euros que s’hi destinaran aquest any, en detriment del capítol de festes que es redueix en prop de 10.000 euros. Algunes de les accions previstes són l’ampliació de la jornada  de la treballadora familiar, i un innovador programa de creació d’horts socials.

“Donar la canya per pescar enlloc dels peixos”

El projecte d’horts socials, que compta amb un pressupost de 12.000 euros, pretén “donar una canya a aquells que venen a buscar aliments per tal que pesquin ells mateixos” segons Casanovas.

La primera fase serà la formació per tal d’ensenyar als usuaris a tenir cura dels horts amb sistemes ecològics i respectuosos amb el medi ambient. L’alcalde vallbonenc explica que els veïns als quals va dirigit el projecte –la majoria del nord d’Àfrica i de Sudamèrica- “no tenen cultura de l’hort ni del camp i, per tant, se’ls ha d’ensenyar”.  Per l’alcalde, això “els permetrà sentir-se útils i generar els seus propis aliments”. El projecte està dirigit principalment als veïns amb més risc d’exclusió social i estarà format per una quinzena d’horts de dimensions variables en funció dels membres de cada família i les seves necessitat específiques. Es tractarà d’horts particulars i d’horts compartits.

Inversions de manteniment i dirigides a l’estalvi energètic

Els números del 2013 mantenen un exercici de contenció de la despesa, amb la implantació de noves mesures d’estalvi energètic i la introducció de criteris de major eficiència en la prestació de diversos serveis, com el de la recollida d’escombraries.
Inversions

Pel que fa a les inversions, amb un import total de 609.008 euros, destaquen els 134.562 euros que es destinaran a l’arranjament i reparació de carrers i edificis públics, i els 115.437 euros que s’empraran en la implantació de noves mesures d’estalvi energètic. Totes dues actuacions es finançaran pràcticament en la seva totalitat amb subvencions de la Diputació de Barcelona, a excepció de 4.000 euros que aportarà l’Ajuntament en el primer dels projectes. Aquesta iniciativa es deu, per una banda “a la manca de manteniment que hi ha hagut” i al fet que “ara ja no és època de fer grans inversions” segons Romà Casanovas. A més, hi ha previst l’arranjament de camins (10.000 euros) i la construcció d’un nou skate park (6.000 euros), entre altres inversions.

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia també reclama a la Generalitat una intervenció a l’escola del municipi, que té diverses aules en barracons donat l’augment de població escolar del municipi al llarg dels darrers anys. Com explica l’alcalde vallbonenc, “tot i que hem anat paint el creixement, ha vingut gent jove amb fills i per això hem hagut d’augmentar espais a l’escola”. En tot cas, Casanovas manté que no avançaran diners per aquestes obres, ja que “en altres projectes hem hagut de pagar interessos a alguna empresa perquè la Generalitat no paga”.

Amb romanent de tresoreria i un deute mínim

El pressupost per enguany de l’Ajuntament de Vallbona d’Anoia preveu amortitzar crèdit per un import de 17.150 euros. Les arques municipals estan tan sanejades que es va tancar el pressupost del 2012 amb un estalvi net de 117.003 euros, amb un romanent de tresoreria de 196.184,95 euros. El deute municipal és només de 50.688,41 euros, el que suposa al voltant d’un 4,5% dels recursos pel 2013.

Romà Casanovas reconeix que l’ajuntament de Vallbona “no té problemes de diners” i que “la crisi ens ha agafat amb un coixí econòmic”. No dubta a atribuir-ho a una “bona gestió” i a no invertir en allò que no es considera necessari: “tenim un bon nivell d’equipaments per un municipi de 1.500 habitants, però no hem invertit ni un euro en serveis o equipaments que no eren necessaris, com tenir policia local o un camp de gespa. A les coses supèrflues és on es fan els forats”.

Amb un romanent de tresoreria de prop de 200.000 euros i un deute de 50.000, la pregunta és lògica: perquè no es cancel•la?. Com explica Romà Casanovas, “el podríem liquidar demà mateix”, però el banc on tenen els diners dóna un 4% d’interès i el préstec a cancel•lar és a l’1%. “Fer-ho seria un mal negoci per als ciutadans i per a les gestió municipal” reconeix Casanovas. A més, com que l’estat obliga a dedicar els romanents de tresoreria a cancel•lar deute –mesura criticada pel món municipal en considera que es pretén ajudar als bancs a costa dels ajuntaments- , Casanovas diu que “ens declarem en rebel•lia i no ho fem”.

“Cada català, la seva caseta i el seu hortet”

L’atur afecta –amb dades del mes de març- a 134 veïns de Vallbona, municipi on hi ha uns 200 llocs de treball actualment “quan fa uns anys érem importadors de mà d’obra i hi treballaven al municipi unes 500 persones” lamenta Casanovas.

Sobre el futur, l’alcalde creu que “la tendència és que s’acabi aquesta manera de produir” i que el panorama estarà format per petites indústries i tallers. Per això Vallbona treballa “sense pressa però sense pausa” en desenvolupar les dues zones industrials del municipi. Pel que fa la pagesia i el món rural, Casanovas té clar que “ara és molt difícil guanyar-s’hi la vida” i, per tant, l’alcalde de Vallbona d’Anoia dibuixa un panorama de microeconomia de subsistència. Ho il•lustra citant una frase del president Francesc Macià: “cada català, la seva caseta i el seu hortet”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*