Inici Societat L’Ajuntament de Capellades aprova les ordenances fiscals amb un augment de les...

L’Ajuntament de Capellades aprova les ordenances fiscals amb un augment de les taxes per l’any vinent

COMPARTIR

L’Ajuntament de Capellades va celebrar el passat 27 d’octubre el Ple ordinari del mes d’octubre, marcat per la modificació de crèdit del consistori, ja que el 2020 el pressupost municipal es va alterar per diferents motius relacionats amb la pandèmia de la Covid-19. La modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor d’Esquerra Republicana i Vila de Capellades-CUP, els vots en contra de Junts per Capellades i el PSC i l’abstenció de Ciutadans.  En la mateixa línia, també es va aprovar una modificació de crèdit per al Museu Molí Paperer. Fruit de la crisi sanitària s’havia previst un pressupost ajustat però la realitat ha estat que hi ha hagut una represa de l’activitat del Museu i un augment de les visites. Part d’aquest import es destinarà a la millora de la roda hidràulica del Museu. Tots els grups municipals hi van votar a favor excepte Ciutadans, que es va abstenir.

L’altre punt central del Ple va ser la presentació de les ordenances fiscals pel 2022 amb un augment d’entre el 2’5 i el 3% de les taxes. El regidor de Comunicació, Governació i Hisenda, Jaume Solé, va explicar que “durant aquests anys s’ha fet una política de contenció de la pressió fiscal, però ara cal preparar-nos per un 2022 ple d’incerteses en l’economia: problemes amb el subministrament de matèries primes, energia elèctrica desbocada, una possible pujada de la inflació, i l’anul·lació de l’impost de la plusvàlua municipal per part Tribunal Constitucional” i es va mostrar convençut que “l’esforç dels veïns quedarà compensat ja que servirà per mantenir, millorar i augmentar els serveis”. Les ordenances van ser aprovades amb els vots a favor d’ERC i VdC-CUP i els vots en contra de la resta de grups.

El Ple va tractar també altres temes, com el nomenament d’Aarón Alcázar com a representant de l’Ajuntament al Museu Molí Paperer i de Jordi Xaubet a la Societat la Lliga, ambdós amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte C’s que es va abstenir. També es va aprovar donar continuïtat al conveni de col·laboració amb els Ajuntaments de la xarxa TET (Transició Escola Treball) d’Anoia Sud per ajudar al col·lectiu de joves que han acabat l’ensenyament obligatori a seguir un itinerari formatiu o professional, i també seguir formant part de la xarxa intermunicipal de transició Escola Treball de l’Anoia Sud. A més, es va aprovar per unanimitat reeditar els convenis de col·laboració amb els tres centres educatius de la Vila per al programa “Anem al teatre”, i amb el Consell Comarcal de l’Anoia per tirar endavant polítiques juvenils.

Finalment es va adjudicar la contractació de les obres del projecte executiu d’adequació del NEAN Parc Prehistòric de Capellades seguint les indicacions de la Junta de Contractació, i es va aprovar per unanimitat el pla general d’ordenació per ampliar el Parc de Bombers de Capellades.

El Ple, que es va poder seguir tan presencialment com virtualment, es va celebrar a la Sala de Plens ubicada temporalment a la sala d’actes de la biblioteca El Safareig a causa de les obres de la Casa de la Vila.

Rebaixa d’impostos i taxes per a les inversions en tecnologies netes

El Ple municipal del 27 d’octubre també va aprovar diverses reduccions d’impostos i taxes per als veïns que apostin per l’energia sostenible.

En concret, ha acordat incorporar a les ordenances de 2022 una reducció del 50% de l’IBI durant tres anys als veïns i veïnes que facin esforços econòmics per instal·lar sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric aprofitant l’energia solar. En la mateixa línia, ha augmentat fins a un 70% de bonificació la taxa de sol·licitud de llicència d’obres per instal·lar ginys per a un millor aprofitament solar.

Pel que fa a l’impost de circulació, ha acordat agilitzar i simplificar els tràmits per sol·licitar bonificacions a aquest impost i ha establert que els vehicles classificats amb l’etiqueta blava (zero emissions) gaudiran d’una bonificació del 75% i els classificats amb etiqueta ECO d’una bonificació del 50%.

L’alcalde de Capellades, Salvador Vives, afirma que “la voluntat d’avançar cap al desenvolupament sostenible no pot ser només un compromís genèric sinó que s’ha de traduir en fets concrets, i és per això que des de l’Ajuntament hem decidit adoptar aquestes mesures”.

FER UN COMENTARI

*