Inici Societat L’Ajuntament de Calaf presenta a la ciutadania el seu pressupost pel 2018

L’Ajuntament de Calaf presenta a la ciutadania el seu pressupost pel 2018

COMPARTIR

Una trentena de persones van assistir el passat 12 de desembre a la nova sessió de l’alcalde respon que es va destinar a explicar els pressupostos de Calaf per al 2018 aprovats en el darrer Ple del novembre.

Montse Mases, regidora d’hisenda, promoció econòmica, comerç i turisme va desglosar les diferents partides d’ingressos i despeses i les variacions i propostes més significatives. Sobretot, va destacar haver plantejat un pressupost molt responsable que inclou propostes de la mateixa gent del poble.

4.801.831,79 euros en ingressos

Pel que fa als ingressos es va explicar que amb els impostos directes (IBI, ITVM, IAE, IVT) no hi ha variacions significatives, sinó adpatacions a la realitat actual. Es va destacar que l’IBI s’ha mantingut al 0,99.

Sobre les taxes municipals se’n van destacar algunes que suposaran millores socials pels calafins i calafines com: els abonaments quinzenals a la piscina i gratuïtat els dies de temperatures extremes; un preu més econòmic per la formació d’un segon instrument a l’escola de música o els abonaments per a segons i tercers germans a l’escola.

D’altra banda, es va informar que la taxa d’escombraries finalment no s’augmentarà fins a un 8,10% – ja que no és va aprovar per Ple -. Tot i això, sí que hi ha una pujada d’un 10% de les tones de l’abocador i això fa que el cost del cànon augmenti un 18%, el que vol dir que a l’Ajuntament el servei li surt més car. En aquest sentit, tant el públic assistent com des de la regidoria es va veure la necessitat de fer més pedagogia per fomentar el reciclatge a Calaf per estalviar diners sense haver de pujar la taxa. Tot i això, l’Ajuntament ha afegit als pressupostos 2018 bonificacions a les persones que ho facin bé, com per exemple un 10% de descompte en la taxa de residus domèstics pel lliurament d’un mínim de 12 residus en un any, bonificació del 10% pels qui facin autocompostatge, entre d’altres.

Finalment, es va explicar que s’ha redactat una nova ordenança que inclourà el preus públics de l’entrada als espectacles, publicitat i visites turístiques per tal de tenir-ho regulat d’una forma més clara i transparent per tothom.

4.798.080,25 en despeses

Es va començar explicant les despeses de personal, assenyalant que el personal propi de l’Ajuntament representa un 22,92% sobre el pressupost total, partida que es situa per sota del que permet la llei. D’altra banda, es van desglossar les despeses per regidories.

Urbanisme (33,94% del pressupost) 1.628.764€

Destinat principalment a inversió i arranjament de carrers, millora viària, inversió enllumenat, compra vehicles, etc.

Serveis socials, sanitat i educació (12,98% del pressupost) 622.698,85€

Destinat bàsicament a l’aportació a l’esplai de la gent gran, gestió de la casa Gimferrer, ajuts a les famílies per temes de suficiència energètica o alimentària, atenció a l’educació, etc. A més, aquest any, en el marc de la setmana de la gent gran es farà el Primer Festival d’Havaneres del Secà.

Pel que fa a educació destacar tot el projecte del Pla d’Entorn i la inversió a la llar d’infants per la climatització i pati i la compra d’instruments a l’escola de música.

Cultura i festes: (5,86% del pressupost) 280.948,00€

Es va destacar la partida de 60.000 euros destinada als pressupostos participatius on s’hi ha presentant 13 projectes i que es posaran a votació a partir del proper 1 de gener.

D’altra banda, els altres projectes destacats d’aquesta regidoria són les beques culturals, la nit de l’esport i la cultura i la commemoració de la memòria democràtica de Calaf com a poble miner.

Finalment, es mantindrà la partida per les festes habituals de la vila: cavalcada de Reis, Sta. Calamanda, el Pellofa, Pasqua, Aplec de Sant Sebastià, Arrela’t, Revetlla de Sant Joan i Festa Major.

Esports 154.022,93 € (3,21%)

La partida es destinarà bàsicament a la reparació, manteniment i gestió dels equipaments esportius com la piscina, poliesportiu, camp de futbol, etc. També s’inclou al pressupost projectes com les beques esportives i la participació en la Nit de l’Esport i la Cultura.

Promoció econòmica 563.484,05 € (11,74%)

Es va destacar els plans d’ocupació per a empresaris, el foment del treball a majors de 45 anys, els mòduls professionals i les propostes per a emprenedors i cooperativistes, etc.

A més, també es va posar especial èmfasi en totes les accions que s’estan realitzant per dinamitzar el comerç de Calaf, les fires temàtiques i la senyalització del patrimoni escultures. En especial, va haver-hi molt d’interès i expectació pel que fa al projecte de museïtzació de les botigues de la plaça Gran que preveu restaurar fins a 7 botigues històriques de Calaf com – la Casa Felip, Cal Teodoro, Cal Feu, Cal Garriga, Cal Mestres, Ca l’Oller i Cal Villorbina –, recuperar el valor patrimonial i convertir-lo en un recurs per al desenvolupament econòmic de la vila.

Hisenda: 411.618,81€ (8,58%)

Finalment, d’aquesta regidoria es va destacar la rebaixa del deute fins 2.558.378,43 € – un 50% menys des del 2015 -.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*