Inici Societat L’aigua de la Llosa del Cavall ja arriba a Igualada

L’aigua de la Llosa del Cavall ja arriba a Igualada

COMPARTIR

La capital de l’Anoia comença a rebre aigua que prové de la Llosa del Cavall, un embassament situat a la Vall de Lord (Solsonès), a partir d’aquest dimecres 1 de gener. D’aquesta manera, els 40.000 habitants d’Igualada deixaran de captar aigua exclusivament de l’aqüífer Carme-Capellades, cosa que faran de manera progressiva en els propers anys, i primer serà un 50%. Això també farà que la pressió que s’exerceix sobre l’aqüífer provocada per una sobreexplotació del recurs i l’acció del canvi climàtic no sigui tan forta. A curt termini, des de Territori, es preveu que una quinzena de municipis de la zona es connectin a la nova canonada.

La nova infraestructura, de 76 quilòmetres, farà que la comarca disposi d’una “triple garantia en el subministrament d’aigua”, ha destacat el conseller de Territori, Damià Calvet. D’una banda, la connexió que es posa en marxa de la Llosa del Cavall i, de l’altra, el sistema Ter Llobregat i l’aqüífer Carme Capellades. El conseller també ha assenyalat la bona qualitat de l’aigua que arriba de la Llosa, sense tanta quantitat de calç.

L’alcalde d’Igualada s’ha mostrat molt satisfet amb la nova infraestructura i ha assegurat que Carme-Capellades patia una sobreexplotació. Ara, amb l’obra de connexió de la Llosa del Cavall s’assegurarà l’arribada de l’aigua a la ciutat pels propers anys. Malgrat l’obra podria haver tirat endavant abans, Marc Castells ha explicat que fa anys que es negocia per tancar un bon tracte. De fet, el batlle ha assegurat que malgrat el canvi, no hi haurà cap augment del preu de l’aigua per als ciutadans.

Alguns municipis de la zona no estaven connectats a cap xarxa supramunicipal i han patit greus problemes d’abastament d’aigua. El cas més paradigmàtic és Castellolí. El seu alcalde, Joan Serra, explicava que fins i tot ha calgut que camions amb cisternes els fessin arribar l’aigua, no només en l’època de l’estiu, quan podria sembla el més habitual, sinó que també ho han necessitat en ple mes de novembre.

Castellolí ja fa sis mesos que funciona amb l’aigua que arriba de la Llosa del Cavall i la satisfacció és molt gran. Més enllà del fet de poder tenir assegurada la disponibilitat de l’aigua, el batlle ha explicat que la qualitat també ha millorat notablement. Fins ara el seu punt d’abastament era un pou del poble, l’aigua del qual havien de tractar. Ara, l’aigua ja arriba al poble tractada i organolèpticament també té millor sabor. Malgrat el salt qualitatiu que ha experimentat el municipi, el pou municipal segueix funcionant cada dia durant quinze minuts, cosa que permet que la infraestructura no caigui en desús per si mai tenen una urgència i l’han d’utilitzar.

Qui viurà una mica més alleugerit a partir d’ara són els habitants de Capellades, municipi on se situa l’aqüífer des d’on ara s’abastien quatre municipis de l’Anoia, entre ells el principal, Igualada. La nova xarxa de proveïment obre el camí per reduir la sobreexplotació de l’aqüífer Carme Capellades que en el darrer anys ha baixat més de deu metres.

Per ara, l’alcalde de Capellades, Salvador Vives, no es planteja sumar-se a la xarxa de la Llosa del Cavall i la seva aigua continuarà arribant des de l’aqüífer Carme Capellades.

Laura Busquets / ACN

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*