Inici Societat L’ADF del Bruc recorda l’incendi d’Òdena cinc anys després

L’ADF del Bruc recorda l’incendi d’Òdena cinc anys després

COMPARTIR

El passat diumenge 26 de juliol feia 5 anys de l’incendi que va patir l’Anoia i el Bages en que van cremar quasi 1300 hectàrees de vegetació, sent el Bruc, amb més de 600 hectàrees el municipi més castigat. L’Agrupació de Defensa Forestal del Bruc va organitzar una trobada el passat divendres per recordar i fer balanç dels fets ocorreguts i aprofitar l’ocasió per escoltar als diferents cossos de prevenció i acompanyar als veïns que van veure perillar les seves llars.

L’acte va tenir lloc al nucli de Sant Pau de la Guàrdia i el va iniciar el fins ara president de l’ADF del Bruc, Òscar Calafell, al qual els seus companys el van obsequiar amb una placa de record en agraïment a la tasca de voluntariat realitzada durant aquests anys. Tot seguit, Enric Canela, ara regidor però fa cinc anys alcalde del municipi, va recordar els fets viscuts en primera persona i com el poble va col·laborar en les tasques d’extinció. A continuació, l’actual alcaldessa, Bàrbara Ortuño, va posar l’accent en les tasques de prevenció “l’incendi d’Òdena ens va demostrar que la prevenció i el treball des de l’entorn rural és l’única via per evitar que un incendi forestal es converteixi en un gran incendi que superi la capacitat d’extinció». Tot seguit, Jordi López, tècnic del GRAF, va centrar la seva xerrada explicant com va succeir en concret aquest foc forestal, “les maniobres inicials foren establir la C-37 com a eix de confinament, realitzant maniobres de foc tècnic al cap evitant que saltessin focus secundaris, però no es van aconseguir els resultats estimats”. Es van establir diferents prioritats i una d’elles era “anar frenant l’avenç del cap, realitzant maniobres -principalment foc tècnic-, per a reduir la possibilitat de creixement del sector nord en direcció al Bages quan entrés la marinada”. Ens remarca que “arran de les lliçons del 1986 vam poder evitar que l’incendi entrés a la zona més difícil per les tasques d’extinció i compromesa que era la zona nord del massís, amb l’afegit de la urbanització de Ca l’Esteve, i és per això que gràcies a les actuacions prèvies de tractaments de vegetació, varen permetre que es realitzés amb èxit les maniobres amb foc tècnic que es varen realitzar als entorns de Can Massana”. Finalitzava l’acte en Quico Rivera, cap de l’àrea bàsica del Bages d’Agents Rurals. També hi va assistir Ramon Roig, inspector de l’ABP Anoia, companys de la Federació de l’ADF Anoia i regidors del Bruc.

L’ADF del municipi va voler fer costat als veïns de la zona perquè poguessin escoltar i parlar amb el diferents cossos i voluntaris que van participar. Els veïns van agrair la iniciativa i l’esforç d’una entitat de voluntaris. L’acte va tenir el recolzament de l’ajuntament del Bruc.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*