Inici Societat La pagesia de l’Anoia obre les seves portes per ensenyar com i...

La pagesia de l’Anoia obre les seves portes per ensenyar com i on es produeix el que mengem

COMPARTIR

[Img #30822]Veure com i on es produeixen els aliments que ens arriben a taula, saber com treballen els pagesos, descobrir els productes de temporada, visitar hortes, vinyes, oliveres, granges, ramats, productors de mel o de sidra… Aquest és l’esperit de la primera edició de Benvinguts a pagès, un cap de setmana de portes obertes a unes 150 explotacions agràries i ramaderes arreu de Catalunya, amb la complicitat d’uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments, que també participen a la campanya i que oferiran el menú Benvinguts a pagès, amb producte de proximitat, i paquets especials d’allotjament de cap de setmana.

A l’Anoia s’han adherit les explotacions Llegums, Cereals i Farines d’Agricultura Ecològica Josep Mestre, Productes Ecològics Puig d’Aguilera i Mas Buret-Som Agricultors; els restaurants La Fonda del Saumell i Restaurant Samuntà; i els allotjaments Cal Riba, Cal Senyoret, Cal Barrusca i Casa Mestres.

 

Benvinguts a pagès és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem. A moltes comarques, durant el cap de setmana, es programen activitats complementàries de caràcter lúdic i cultural.

 

Liderat per la Fundació Alícia, amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, i del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Benvinguts a pagès s’emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016 i de l’Any temàtic promocional dedicat a la gastronomia i l’enoturisme, que tenen com a objectius posicionar el producte agroalimentari local com a exponent singular del territori i com a base d’una cuina que aporta un accent particular a la cultura. L’objectiu és posicionar Catalunya pels seus productes, la seva cuina i com a destinació turística enogastronòmica.

 

A través del web www.benvingutsapages.cat, els visitants poden consultar les explotacions, restaurants i allotjaments que participen en la iniciativa, i triar quines cases de pagès volen visitar, quantes nits volen passar fora, on es volen allotjar i on volen reservar el seu menú especial de producte de proximitat. El web s’actualitza de forma permanent per incloure informació i fitxes de les explotacions i establiments que confirmen la seva participació al Benvinguts a pagès i que es preveu que, en total, siguin gairebé 600.

 

Benvinguts a pagès s’adreça a qualsevol tipus de públic: famílies, foodies (al web les explotacions estan classificades per comarques, però també per productes), grups d’amics, col·lectius diversos… Les explotacions faran visites gratuïtes el dissabte de 10 del matí a 7 de la tarda i el diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa.

 

Les visites duraran aproximadament una mitja hora i no caldrà reservar amb antelació l’horari d’arribada (tot i que es recomana fer-ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria de cases, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que es facin a la masia o explotació i, a més, tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*