Inici Què fem? La mostra ‘Catalunya bombardejada’ arriba al Museu de la Pell d’Igualada

La mostra ‘Catalunya bombardejada’ arriba al Museu de la Pell d’Igualada

COMPARTIR

[Img #14372]A partir d’aquest dimecres, 16 d’abril, el Museu de la Pell d’Igualada exhibeix Catalunya bombardejada i Bombardeigs a les centrals hidroelèctriques (1937-38) i projecta el documental La canalla(da) de Sant Felip Neri, dins dels actes de commemoració del 60è aniversari d’aquest equipament.

 

Catalunya bombardejada i Bombardeigs a les centrals hidroelèctriques (1937-38) són dues exposicions agrupades sota el títol Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes, una proposta del Memorial Democràtic per commemorar els 75 anys dels bombardeigs sobre la població civil catalana durant la Guerra Civil espanyola i sumar-se així al conjunt d’actes de commemoració que s’han anat fent a partir de l’any 2012.

 

El primer espai expositiu, Catalunya bombardejada, aborda els atacs aeris sobre tot Catalunya, amb especial atenció a les ciutats referents de la massacre, com són Barcelona, Lleida, Granollers, Tarragona, Reus i Figueres. Incideix en la resistència ciutadana materialitzada en la construcció de centenars de refugis antiaeris per fer front als atacs indiscriminats de l’aviació feixista, principalment italiana i alemanya, que oferia suport a l’exèrcit franquista. El segon espai, Bombardeigs a les centrals hidroelèctriques, està dedicat a un episodi poc conegut però de gran transcendència: els atacs a les centrals hidroelèctriques amb l’objectiu de paralitzar la indústria catalana. Aquests bombardeigs es van succeir durant tot l’any 1937 i els primers mesos del 1938 i van fer arribar de sobte els horrors de la guerra a unes poblacions que fins a aquell moment se n’havien mantingut allunyades.

 

El discurs de l’exposició apunta clarament cap a la concepció de la Guerra Civil espanyola com un conflicte que estableix, a causa de la presència decisiva de l’aviació, un nou model d’enfrontament bèl·lic en què la rereguarda es converteix en front de guerra i la població civil en blanc de l’enemic. Dins d’aquest context, es posen de manifest els valors ciutadans i les múltiples mostres de resistència i solidaritat que la població civil oferí mitjançant, per exemple, la construcció de refugis.

 

La canalla(da) de Sant Felip Neri

 

D’altra banda, l’exposició ofereix l’oportunitat de veure el documentar La canalla(da) de Sant Felip Neri. Encàrrec de la Direcció General de la Memòria Democràtica al Col·lectiu Paso a Paso, recull molt material gràfic i testimonis de l’atac aeri que, el matí del 30 de gener de 1938, va provocar l’esfondrament del soterrani de l’església de Sant Felip Neri, a Barcelona. Hi van morir quaranta-dos civils, la majoria nens procedents d’altres zones de l’Estat refugiats al temple. Les projeccions es faran a l’auditori del Museu els dies 1, 3 i 10 de maig a les 12h del migdia i sota reserva prèvia per a grups d’educació secundària.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*