Inici Destacats La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, més participada que mai

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, més participada que mai

COMPARTIR

Amb més de 130 activitats, 80 paradistes i gairebé 200 voluntaris, la d’enguany és fins la data, l’edició amb una major oferta d’activitats, pensades per a que tota mena de públics puguin gaudir-ne, a més d’una de les més inclusives.

Aquest dissabte 28 de setembre, s’ha celebrat a Igualada la 9a edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades (JGPO). Es tracta de l’activitat central del Col·lectiu Eixarcolant i d’un dels esdeveniments de referència del sector a Catalunya.

Un dels principals reptes de la Jornada d’enguany, era poder encabir en un sol dia les desenes d’activitats i propostes rebudes, més de 130, que la converteixen en la Jornada amb una major oferta d’activitats fins a la data.

Destaquen entre d’altres, la incorporació d’un escenari infantil, per tal d’ampliar l’oferta familiar i la celebració de les xerrades tècniques i aplicades, amb aforament ple. De fet, al tancament de les inscripcions en línia, el 80% de les propostes amb inscripció prèvia ja havien penjat el cartell de complet. I a l’inici de la tarda, gairebé totes les activitats ja s’havien omplert.

D’altre banda, el dinar silvestre d’aquesta edició ha suposat un salt respecte les anteriors en incorporar la col·laboració amb altres cuiners de la ciutat com el Kubb, amb Manel Pla, o els alumnes de cuina de l’Escola Pia, amb l’Oriol Càlichs al capdavant. A més de la participació de Sambucus amb els postres i de nou, amb Petits Viticultors de la Conca d’Òdena.

Una Jornada de presentacions i novetats

La JGPO ha estat també l’escenari triat per presentar les novetats d’Eixaocolant.

D’una banda, el Calendari del Bon Consumidor 2024, que enguany presenta una imatge renovada i que es converteix en un receptari il·lustrat, amb infografies i explicacions de les diferents receptes que ens acompanyaran al llarg dels 12 mesos de l’any.

De l’altre, la presentació del joc ‘Tros’, un joc de cartes cooperatiu en el qual s’han de gestionar uns paisatges i utilitzar els recursos que generin per resoldre els esdeveniments que apareixen a cada torn.

Molt més que una Jornada

Paral·lelament, fins el desembre seguirem gaudint de la 2a Mostra itinerant de Cinema Etnobotànic i Agroecològic, que enguany compta amb més d’una cinquantena de projeccions confirmades repartides per tot el territori de parla catalana. Aquests passis van a càrrec dels diferents nodes territorials del Col·lectiu Eixarcolant, en col·laboració amb diverses entitats locals.

La Mostra de Cinema Etnobotànic i Agroecològic és un programa documental que explora la relació entre les persones i les plantes, fent especial èmfasis en la rellevància d’aquesta relació per a estructurar i transformar els nostres sistemes agroalimentaris.

La primera quinzena de la Mostra, de fet, ha estat un èxit de participació i col·laboració.

Un projecte que funciona gràcies al suport de la gent

Un any més, la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades (JGPO) ha confirmat que tot és possible quan es construeix de l’alegria, l’optimisme i les ganes de somiar i compartir, i és que l’element singular que dóna més força a l’esdeveniment és l’organització de caire voluntari que duu a terme el Col·lectiu Eixarcolant. Aquesta edició ha tornat a comptar amb prop de 200 persones voluntàries vingudes d’arreu amb un somriure permanent, totes amb ganes de participar-ne, de gaudir-ne i d’assolir canvis profunds i necessaris com a societat. Aquesta és l’essència veritable de la JGPO.

Des del Col·lectiu Eixarcolant agraïm especialment la participació a totes les persones voluntàries, ponents, talleristes i paradistes, per haver-ho fet possible, un cop més. També a l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia pel suport rebut, i a l’Ateneu Igualadí i les Escolàpies per la cessió d’espais.

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades dona veu als coneixements tradicionals de la vegetació i demostra que en aquest patrimoni col·lectiu s’hi troben les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals  i culturals.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*