Inici Societat La Generalitat crea un grup de treball per fixar criteris sobre el...

La Generalitat crea un grup de treball per fixar criteris sobre el “fracking”

COMPARTIR

[Img #4616]El Govern ha acordat aquest dimarts la creació del grup de treball sobre la investigació i l’extracció d’hidrocarburs amb la tècnica de fractura hidràulica, coneguda com el ‘fracking’. Serà un equip interdepartamental que elaborarà un informe sobre les reserves de gas de pissarra que hi ha a Catalunya valorant els riscos i oportunitats associats a la seva explotació, que permeti a l’Executiu establir un criteri i fixar la seva posició a l’hora de prendre decisions sobre aquesta tècnica. El document haurà d’estar elaborat en un termini de tres mesos.
[Img #4615]
Les recomanacions que es desprenguin del grup de treball ajudaran el Govern a prendre les decisions adequades per als interessos de l’economia i la societat de Catalunya pel que fa a l’aprofitament del gas de pissarra. L’explotació d’aquest hidrocarbur no convencional, que s’efectua mitjançant la fractura hidràulica, s’ha generalitzat els darrers anys, però han sorgit dubtes sobre els riscos ambientals propis d’aquesta tècnica.

L’informe haurà de determinar criteris per estimar les reserves de gas de pissarra de Catalunya, valorar els riscos i oportunitats associats a la seva explotació, i incloure recomanacions per al posicionament del Govern. El grup de treball estarà coordinat pel Departament d’Empresa i Ocupació i inclourà representants de tots els departaments i organismes de la Generalitat relacionats amb l’energia, el medi ambient i el govern local.

Segons ha puntualitzat l’Executiu, la Generalitat és competent per autoritzar els permisos d’investigació d’hidrocarburs que es duen a terme al territori català, mentre que el permís d’explotació l’atorga l’Estat. De fet, el grup també treballarà perquè la Generalitat disposi d’un rol més decisiu en aquest segon aspecte.

Actualment a Catalunya s’han atorgat tres permisos d’investigació d’hidrocarburs -cap d’aquests per a la recerca d’hidrocarburs no convencionals- i dos més estan en procés de tràmit.

Les JERC de l’Anoia, en contra del “fracking”

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) Anoia mostren el seu rebuig al “fracking” (fracturació hidràulica) que dues empreses privades estrangeres volen dur a terme a la nostra comarca i arreu dels Països Catalans.

El “fracking” és una tecnologia innovadora que permet alliberar el gas o el petroli impregnat entre les roques mitjançant la injecció de fluids o altres materials com aigua, sorra i diferents productes químics.

Com denuncien des de les JERC, “actualment hi ha pocs indicis on es demostri que hi ha gas al sòl català, i encara menys l’existència de petroli. A part d’això, els pocs beneficis que se’n podrien treure no són comparables amb l’afectació mediambiental que comportaria l’aplicació d’aquesta tècnica”. Entre aquestes, citen algunes conseqüències d’aquest tipus de prospeccions als Estats Units, com la contaminació de l’aigua qu s’agreujaria a Catalunya en ser majoritàriament un país “amb un terreny argilós, impermeable i no porós com en els altres països. Les roques no absorbirien part dels productes i, en cas de contaminació, aquesta s’expandiria molt més i per tant produiria més problemes”.

Les Joventuts republicanes creuen que s’ha de preservar la riquesa natural i, per tant, “s’ha d’apostar per un nou model energètic que recolzi les energies renovables i eficients, i no aquelles tècniques que agredeixin el nostre sòl”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*