Inici Teatre La companyia AlambiQ debuta a La Mostra d’Igualada amb un espectacle basat...

La companyia AlambiQ debuta a La Mostra d’Igualada amb un espectacle basat en textos de Salvador Espriu

COMPARTIR

[swf object]La companyia d’Arenys de Mar AlambiQ ha estrenat aquest divendres a La Mostra d’Igualada el seu primer espectacle de teatre, ‘Si n’era un somni’. Es tracta d’un viatge per l’imaginari de Salvador Espriu a través de les seves poesies i textos narratius que vol apropar als infants la idea que «ells també poden fer poesia de les coses quotidianes». Així ho ha explicat una de les actrius, Marta Catalan, qui ha assegurat que crear aquest muntatge ha estat un gran repte. «És una aposta arriscada però creiem que als nens se’ls ha d’oferir més del que els adults ens [Img #6249]pensem perquè són esponges i no se’ls ha de parlar en un llenguatge bàsic, sinó oferir-los poesia perquè vagin entrant en el llenguatge».

La Mostra Fira de teatre infantil i juvenil d’Igualada ha acollit aquest divendres una de les 18 estrenes que es presentaran fins diumenge a la capital de l’Anoia. Es tracta del muntatge ‘Si n’era un somni’, de la companyia AlambiQ, que forma part de la secció Trampolí – destinada a promocionar les companyies de nova creació o bé que s’estrenen per primera vegada en l’àmbit dels espectacles familiars-. [Img #6250]La companyia està establerta a Arenys de Mar des de fa dos anys i aquest és el primer espectacle teatral que produeixen.

A ‘Si n’era un somni’ han volgut apropar la poesia de Salvador Espriu a un públic familiar perquè, segons creuen, «als nens no els hem de parlar en un llenguatge bàsic». Marta Catalan, una de les directores i actrius de l’obra, ha explicat que amb aquest muntatge han buscat la manera de fer entendre als infants que «a partir de la vida quotidiana es [Img #6251]pot fer poesia, tal com fa Espriu amb les seves obres que parlen del seu entorn, de l’Arenys que ell coneixia i de les seves vivències».

Per ells, crear aquest muntatge ha estat un gran repte perquè «són paraules complexes» les de Salvador Espriu. Tanmateix, Catalan ha ressaltat que els textos de l’escriptor «descriuen paisatges i ambients molt bonics i nosaltres ho plasmem amb una estètica i també el gest per donar-hi un embolcall i apropar l’Espriu als nens». A més, Catalan ha [Img #6252]explicat que «del poeta ens queda una imatge d’una persona seria i sorruda però té una ironia molt fina i nosaltres la transmetem a través dels seus personatges més desvergonyits».

A l’espectacle hi apareixen dos personatges, en Salom que és l»alter ego’ de Salvador Espriu i que interpreta Sergi Argemí, i l’Ariadna, interpretada per la Marta Catalan. Tota la funció passa dins d’un teatret de cartró «perquè a Espriu de petit li agradava molt jugat amb un teatret que tenia i, per això, nosaltres també hi volem jugar», ha explicat Catalan. El personatge de l’Ariadna és qui ajuda a seguir el fil a en Salom per teixir tota l’obra. «Nosaltres agafem el fil per teixir un entramat de poesies i textos narratius d’Espriu i ho fem passar tot al llarg d’un dia perquè pel poeta el pas del temps també era un punt clau en la seva obra».

A més, la companyia d’Arenys embolcalla l’espectacle amb la música d’un acordió, ja que, segons ells, «la música sempre agilitza les paraules i facilita les imatges». AlambiQ afronta l’espectacle com un repte però creuen que als infants «no se’ls ha de parlar amb un llenguatge bàsic, sinó oferir-los poesia perquè vagin entrant en aquest llenguatge».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*