Inici Festes La Comissió dels Reis d’Igualada rebrà una Creu de Sant Jordi

La Comissió dels Reis d’Igualada rebrà una Creu de Sant Jordi

COMPARTIR

[Img #6791]El Govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest dimarts que la Comissió de la Cavalcada de Reis rebrà la Creu de Sant Jordi.

La Cavalcada de Reis d’Igualada ja va ser declarada Festa Popular d’Interès Nacional l’any 2010 i el ple de l’Ajuntament d’Igualada va decidir per unanimitat el passat mes de gener demanar que la festa més popular de la ciutat sigui declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. 

[Img #6792]

La Comissió ha rebut la notícia amb alegria i satisfacció, i han definit la concessió de la Creu de Sant Jordi com “un reconeixement a la feina ben feta realitzada pels nostres predecessors, la qual ens sentim orgullosos d’haver sabut mantenir amb la mateixa il·lusió i que ens encoratja, encara més, a continuar treballant per que la Festa sigui un bon referent de la nostra ciutat”.


L’alcalde, Marc Castells, que ja ha traslladat la seva felicitació personalment als màxims responsables de l’entitat, destaca “la importància que té per la ciutat d’Igualada rebre una distinció que honora la nostra Festa dels Reis, una celebració de més d’un segle d’història, que ha crescut i s’ha consolidat al llarg de les dècades, que s’ha adaptat als temps i que avui ja forma part indissoluble de la identitat de la ciutat”. L’alcalde ha animat igualment els seus responsables “a seguir treballant per a fer créixer la Cavalcada encara més i per a mantenir molt viva una tradició molt especial i molt esperada cada any per tots els igualadins i les igualadines”.

D’aquesta manera, la Comissió dels Reis d’Igualada s’afegeix a l’Agrupació Coral la Llàntia (2011), a l’Ateneu Igualadí (2008) i a l’Antic Gremi de Traginers (2009) com a entitats de la capital de l’Anoia que han rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Paral·lelament, consistori i Comissió continuen treballant, des de ja fa mesos i de manera conjunta, en l’assoliment de la distinció de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, segells que de moment ja ostenten altres fets singulars de la cultura catalana com La Patum de Berga o els Castellers.

La segona més antiga de tot l’Estat

[Img #6793]La festa dels Reis d’Igualada se celebra de manera ininterrompuda, com a mínim, des de l’any 1895. Es tracta de la més antiga del Principat i la segona dels Països Catalans i de l’Estat, darrere d’Alcoi. Ja al 1965 la Comissió de la Cavalcada dels Reis va rebre l’any 1965 la medalla de la ciutat al mèrit cultural.

Un dels trets més característics de la Cavalcada d’Igualada és la gran quantitat de patges reials que hi ha -uns 800- i també perquè els enviats reials pugen amb unes escales de mà als balcons de les cases per repartir els paquets entre els infants.

A més, una altra de les peculiaritats de la festa a Igualada és que un enviat dels Reis d’Orient, el patge Faruk, arriba a la ciutat el dia dels Innocents i recorda els noms d’aquells nens que s’han portat bé i es troben al llibre blanc i també d’aquells que es troben al llibre negre perquè no fan la feina de l’escola, es barallen o desobeeixen als pares. A més, el patge Faruk envia missatges cada dia als més menuts, des del 29 de desembre i fins el dia 5 de gener, a través de la l’emissora municipal Ràdio Igualada.

La comissió actual té les seves arrels als anys 40 del segle XX. De l’any 1899 i fins al 1936 va ser el Centre Catòlic qui es va encarregar d’organitzar la festa. Passada la Guerra Civil se’n fa càrrec el “Centro Nacional de Acción Católica” i anys més tard és la Comissió Organitzadora de la Cavalcada dels Reis qui en té cura, transformada el 1999 en la Fundació Privada Reis d’Igualada.

Entre els altres guardonats amb la Creu de Sant Jordi hi ha el poeta Narcís Comadira, l’editor Antoine Gallimard, el comunicòleg Romà Gubern, l’actriu Assumpció Balaguer, els empresaris Joan Planes i Julio Sorigué i entitats com l’Agrupació Excursionista Catalunya.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*