Molta gent em pregunta què vol dir Kaizen Singular, el perquè d’aquest complex nom.
Literalment, Kaizen significa «canvi cap a alguna cosa millor», basat en dos ideogrames: Kai = canvi, i Zen = bo, positiu, beneficiós. A Occident es tradueix generalment com «millora contínua», que implica perseverança i disciplina. Dues actituds estretament vinculades amb el camí cap a qualsevol objectiu que ens marquem a la vida. Petit, mitjà o gran.
L’expressió en el seu origen expressa «Avui millor que ahir, demà millor que avui», en el sentit que sempre és possible fer millor les coses.
La particularitat filosòfica del terme Zen com «beneficiós» és la que per a mi li dóna la seva raó de ser: la millora en benefici de la col·lectivitat, a més a més de la individual.
Singular va ser un adjectiu que vaig triar per reflectir que cada un de nosaltres som especials, diferents, únics, amb recursos, talents i estratègies diferents per arribar a aconseguir tot allò que ens proposem, sigui el què sigui.
Com a mètode, el Kaizen és utilitzat en les empreses per millorar processos a tot el món, i al igual que amb la metodologia coaching, es busca optimitzar els recursos i enfocar-se a l’excel·lència. Als anys 50, es va implantar inicialment en la indústria japonesa, i va contribuir a convertir Japó en una potència mundial després de les greus conseqüències de la II Guerra Mundial. Toyota és una de les empreses que l’ha utilitzat amb gran impacte.
El cicle d’una de les eines clau del Kaizen, implica 4 passos molt semblants als que s’apliquen en un procés de coaching:
Planificar: definició del procés a millorar i de l’objectiu. L’objectiu ha de ser: específic, mesurable, assolible, rellevant, a temps.
Fer: a partir de diferents propostes es tria la més adequada per aconseguir l’objectiu i es posa en pràctica.
Verificar: comprovació dels resultats obtinguts després de les accions posades en marxa.
Millorar: es corregeixen desviacions, i el nou sistema provat s’incorpora al procés. Després, s’inicia de nou tot el cicle, per seguir millorant.
Fent un paral·lelisme amb un procés de coaching, aquest produeix canvis duradors més enllà del mateix procés, i, a més a més genera satisfacció personal i coherència entre el que sentim, el que pensem i el que fem. Igual que en la metodologia Kaizen aplicada a l’empresa, el coaching ens permet sistematitzar un seguit d’accions petites i consecutives per aconseguir millors resultats, i guanyar en benestar personal. Aquest benestar, al seu torn, redunda en la consecució de millors resultats. I de nou, més satisfacció.
El nostre objectiu, com a persones, hauria d’impulsar-nos a arribar a ser la millor versió de nosaltres mateixos, dia a dia. Igual que la naturalesa, i com a part integrant d’ella, les persones estem en constant evolució i canvi.
I l’essència de Kaizen Singular és acompanyar persones en processos de canvi o millora personal i professional, per treure a la llum el millor de cada persona, el seu talent únic i singular.
El poeta Joan Maragall, en el seu » Elogi de viure», ens reitera aquesta filosofia japonesa. Des que en plena adolescència vaig descobrir el poema, les seves paraules em guien cada dia, i és just el que he volgut transmetre amb el nom de Kaizen Singular:
“Esforça’t en el teu quefer
com si de cada detall que penses,
de cada paraula que dius,
de cada peça que poses,
de cada cop de martell que dónes,
en depengués la salvació de la humanitat.
Perquè en depèn, creu-me”.
Article original escrit per Roser Claramunt, Psicòloga Coach especialitzada en Mindfulness i PNL
www.roserclaramunt.com