Inici Destacats Un jutjat d’Igualada assenyala el BBVA per ‘manca de transparència’ en una...

Un jutjat d’Igualada assenyala el BBVA per ‘manca de transparència’ en una hipoteca

COMPARTIR

El Jutjat de Primera Instància número 2 d’Igualada ha declarat nul·la la clàusula hipotecària que estableix aquest índex substituint l’índex IRPH per l’Euribor més un punt. Condemnant a l’entitat BBVA a reintegrar a l’afectat a tornar un import aproximat de 11.000 euros per les quantitats cobrades de més en aplicació d’aquest índex.

El consumidor va subrogar, l’any 2003, una hipoteca de la desapareguda Caixa de Terrassa per un import de 126.200 euros, rebent com a única informació del préstec l’import i la vigència.

La sentència del Tribunal Suprem del passat 22 de novembre semblava tancar les portes a futures reclamacions sobre hipoteques referenciades a l’índex IRPH de les desaparegudes caixes d’estalvis. La sentència del Suprem considerava que la mera referència a l’IRPH no implicava per si la manca de transparència.

Precisament aquesta falta de transparència en la incorporació de la clàusula al contracte ha estat el fonament de la decisió del tribunal igualadí, en considerar el jutge que no ha quedat acreditat, a la vista del Judici celebrada el dia 30 de novembre, que per part de l’entitat financera es va proporcionar al consumidor informació suficient i correcta sobre l’índex IRPH i el seu comportament.

La sentència recull que la clàusula “es va incorporar al contracte sense que l’entitat bancària s’assegurés que el client comprenia el seu contingut, sense explicar-li les diferències entre l’IRPH Caixes d’Estalvi i la resta dels índexs, i el seu comportament en els últims anys”. La sentència del passat 1 de desembre assenyala que el client no va poder triar entre l’IRPH “i altres com l’Euribor que eren més avantatjosos per al client i precisament per aquesta raó es van ometre”. Aquesta “manca de transparència” es considera “suficient” per declarar la nul·litat de la clàusula”.

FER UN COMENTARI

*