Inici Destacats La Junta Electoral Central ordena inhabilitar l’alcalde de Cabrera d’Anoia per estar...

La Junta Electoral Central ordena inhabilitar l’alcalde de Cabrera d’Anoia per estar condemnat per prevaricació

COMPARTIR

La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat aplicar la condemna d’inhabilitació de l’alcalde de Cabrera d’Anoia, Jaume Gorrea. Aquest abril el Jutjat Penal número 16 de Barcelona el va condemnar a 5 anys d’inhabilitació especial de càrrec públic per un delicte de prevaricació, una pena que després es va reduir a 4 anys arran d’una revisió. La sentència no és ferma i hi ha pendent un recurs. El juny, el PSC-Candidatura de Progrés, el partit a l’oposició del municipi, va acudir a la JEC demanant la retirada de la seva acta de regidor en aplicació de la Llei Orgànica del Règim Electoral (LOREG), entenent que hi havia una situació d'»incompatibilitat sobrevinguda». Ara, aquest organisme els ha donat la raó.

La Junta Electoral Central (JEC) considera que, malgrat que la sentència penal no és ferma i que hi ha pendent un recurs d’apel·lació, sí que s’ha d’aplicar la LOREG perquè «els càrrecs públics tenen una obligació d’exemplaritat social especialment intensa». En l’escrit de la resolució, dictada el 5 de setembre, la JEC remarca que aquesta llei especifica que els condemnats per sentència, encara que no ferma, per delictes contra l’Administració Pública són «inelegibles» i recorda que la prevaricació estaria dins d’aquest supòsit. A més amés, la LOREG estableix que les causes d’inelegibilitat ho son també d'»incompatibilitat».

També informa que desestima les al·legacions presentades per l’afectat i ordena la declaració d’inelegibilitat sobrevinguda de l’article 6.2.b) de la LOREG així com deixar sense efecte la credencial de regidor electe de l’Ajuntament de Cabrera d’Anoia. També especifica que el següent candidat de la llista Units per Cabrera-ERC-Acord Municipal serà qui tindrà la nova credencial en substitució de Gorrea.

Similituds amb les inhabilitacions del president Torra i l’exdiputat Juvillà

L’organisme ha tingut en consideració els casos d’inhabilitació del president de la Generalitat, Joaquim Torra, i el de l’exdiputat de la CUP, Pau Juvillà, pels delictes de desobediència. I especifica que, en el cas de Torra, també es va aplicar la LOREG i el concepte d'»inelegibilitat» com una «conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència».

Jaume Gorrea ja va dir en el moment de ser condemnat que no tenia intenció de deixar l’alcaldia fins que la sentència fos ferma i que presentaria recurs. El motiu de la condemna de prevaricació va ser el projecte de sanejament del camí de Canaletes a Sant Jaume Sesoliveres amb un cost de 210.000 euros. Per aquest import, calia que l’obra s’aprovés per ple municipal però no va ser així. I el jutge el va condemnar per un delicte de prevaricació a 5 anys d’inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic i per a l’exercici del dret de sufragi passiu . Després de demanar una revisió, el mateix jutjat va decidir rebaixar la pena a 4 anys.

L’alcalde de Cabrera d’Anoia es mostra «sorprès» per la decisió de la JEC d’inhabilitar-lo i avança que no recorrerà

L’alcalde de Cabrera d’Anoia, Jaume Gorrea, s’ha mostrat «sorprès» per la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar-lo per estar condemnat per prevaricació. És previst que el 8 de novembre l’Audiència de Barcelona li comuniqui si la sentència és ferma. L’alcalde no entén com la JEC no ha esperat fins llavors per actuar i ha assegurat que malgrat que podria interposar un contenciós administratiu, no ho farà. Jaume Gorrea considera que la decisió no té en compte la presumpció d’innocència. «Ara ho haig de deixar, perdo la credencial, hem de nomenar nova alcaldessa, i si d’aquí dos mesos resulta que soc innocent, què fem?», s’ha preguntat en declaracions a l’ACN. «El mal contra mi ja està fet», ha reblat l’alcalde.

L’alcalde de Cabrera d’Anoia, Jaume Gorrea, s’ha mostrat «molt decebut» perquè la sentència que ha aconseguit apartar-lo de l’alcaldia és per prevaricació, però s’ha defensat al·legant que no ha causat cap «perjudici econòmic» a l’administració ni ell se n’ha beneficiat personalment. «Era per millorar una carretera que estava molt malament», ha explicat.

L’única alternativa que té és presentar un contenciós administratiu, però com que es tracta d’un procés «molt llarg» ho ha desestimat. «L’ordre de la JEC es immediata. Ja s’ha nomenat el següent regidor de la llista i les meves credencials ja estan donades de baixa. Jo ja no soc regidor», ha explicat Jaume Gorrea. «Del matí a la tarda vaig deixar de ser alcalde. Així és com funciona la justícia a Espanya», ha lamentat l’alcalde.

Ara Elisabet Hidalgo, la número 2 de la llista prendrà possessió el 19 de setembre en un ple extraordinari. Gorrea ha explicat que ella ja era la candidata a les properes eleccions. «Jo ja no tenia pensat presentar-me i més en aquestes circumstàncies», ha explicat l’alcalde.

ACN

FER UN COMENTARI

*