Inici Núria Vinyals Jugar i explorar?

Jugar i explorar?

COMPARTIR

Núria Vinyals

Recentment he participat de l’espai Explora 0-6 del MNACTEC (Museu de la ciència i la tècnica de Terrassa) i la valoro com una proposta molt agosarada i engrescadora.

Agosarada perquè pretén mostrar algunes lleis de la física a infants entre 0 i 6 anys, els quals per la seva curta edat els serà la primera presa de contacte en entorns d’aquestes característiques i en molts casos s’aconseguirà raonament a partir de la descoberta.

Engrescadora perquè està pensada, dissenyada i construïda perquè als infants una vegada dins l’espai els creixin les ganes d’explorar.

Entre altres fenòmens descobreixen com es distribueix i multiplica la força en diferents politges, com es trasllada un element amb ajuda de cordes i volants, com es filtra la sorra per tubs, com la força de la sorra pot provocar moviment en diferents direccions… i molt més.

Els infants juguen, exploren i experimenten. Una vegada han vist com funciona poden transformar el curs dels elements per aconseguir el seu objectiu.

Això que ens sembla simple no ho és en absolut. Manta vegades ni els adults sabem perquè les rodes de molí giren cap a un costat o altre o perquè una politja costa més o menys de girar en funció de la quantitat de rodes per les quals passi la corda.

Creiem en els infants? Els posem al seu abast eines de creació de coneixement i deixem que actuïn, explorin i aprenguin? Aquest és el paper dels mestres i les famílies: Fer la immersió dels infants en espais naturals o creats com ara aquest perquè ells treguin conclusions. I justament en aquestes edats els provoca un creixement cerebral espectacular, connexions entre neurones que acostumades a aquestes situacions fa infants imparables, creatius i enginyosos.

Termes com iniciativa, confiança, curiositat, complicitat, diàleg, benestar, temps, perseverança… contribuiran a obtenir ments felices, curioses i riques.

Us recomano que si teniu infants d’entre 0 i 6 anys us acosteu al MNACTEC i compartiu una bona estona amb joc i descoberta. I us encoratjo a trobar i crear altres espais on els vostres menuts s’empoderin, creixin i aprenguin, madurin la seva ment i comencin a formar-se com a persones crítiques, creatives i despertes, que és el que necessitem per fer avançar el nostre petit gran país.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*