Inici Destacats Jornada de vaga general amb la sentència de l’1-O de rerefons

Jornada de vaga general amb la sentència de l’1-O de rerefons

COMPARTIR

Els sindicats Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) han convocat una vaga general per aquest divendres 18 d’octubre.

El secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, ha alertat que després de la sentència contra els líders del procés «qualsevol vaga general, piquet de vaga o qualsevol manifestació es pot llegir des de l’òptica de la sedició» i ha criticat que «els drets i les llibertats estan més en risc que abans».

La convocatòria no compta amb el suport amb els dos sindicats majoritaris, molt presents en el sector educatiu, però la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, espera un «fort seguiment» entre els docents i el personal d’administració. «En les darreres vagues, han presentat una participació activa i per tant esperem que aquesta no sigui una excepció», ha assenyalat Barbens, que ha justificat la convocatòria perquè totes les demandes que fan a nivell econòmic i laboral «estan ofegant la població». Per tot plegat, espera una «aturada significativa en el teixit productiu de Catalunya».

Entre les reivindicacions de la Intersindical, hi ha la demanda d’un mínim salarial de 1.200 euros i el manteniment del poder adquisitiu de salaris i pensions vinculant-les a l’increment de l’IPC català, a més de la derogació de la reforma laboral dels anys 200 i 2012. A més, també reclama posar fi a la bretxa salarial que pateixen les dones i al Govern que posi en marxa un Pla e Rescat Social que garanteixi serveis públics gratuïts i universals, entre d’altres, a més de l’aplicació «integral» de la Renda Garantida de Catalunya.

Suport de l’ANC

Per la seva banda, des de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja han manifestat el seu suport a la convocatòria, afegint-se a totes les mobilitzacions que envoltin la vaga i mostrant la seva simpatia per la iniciativa. Així, els seus representants han cridat els ciutadans a participar a les marxes per la llibertat que s’han convocat aquesta setmana, a la vaga i a la manifestació de divendres vinent que culminarà la jornada.

El Sindicat d’Estudiants manté per aquest divendres la darrera de les tres jornades de vaga convocades després de la sentència.

La CGT fa una crida a participar activament a les mobilitzacions i a la resistència al carrer

La Confederació General de Treballadors (CGT) ha fet una crida a participar activament a les mobilitzacions i a la resistència al carrer per lluitar contra el sistema polític que fa dècades que «mutila» els drets dels treballadors. «Els anarcosindicalistes no ens podem quedar a casa com a simples espectadors», han afirmat en un comunicat. La CGT no s’ha adherit a la vaga del 18 d’octubre, convocada pels sindicats sobiranistes Intersindical-CSC i IAC, però ha recordat als seus afiliats que tenen dret de fer-la. Alhora, apunten que la lluita continuarà «més enllà de divendres» i que protesten «tant contra el govern de l’Estat com contra el de Catalunya». A la Generalitat han recriminat que «vagi de la mà» del govern espanyol en la «criminalització i repressió» de les manifestacions d’aquesta setmana.

Unió de Pagesos crida la pagesia a participar en la vaga

Unió de Pagesos ha cridat la pagesia a participar als diversos actes dels diferents pobles i ciutats de Catalunya amb motiu de la vaga general d’aquest divendres i ha denunciat les «greus conseqüències de la sentència del procés en els drets polítics de la ciutadania, com els de manifestació, d’expressió de lliure associació i de dissidència política». El sindicat, que ha programat diverses concentracions de tractors arreu del territori, farà un tancament patronal i mantindrà tancades totes les oficines i ha suspès les activitats previstes durant tot el dia.

ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*