Inici Societat La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades presenta programa i obre inscripcions...

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades presenta programa i obre inscripcions a les activitats

COMPARTIR

Fa cinc anys que Igualada és l’escenari d’un esdeveniment únic: la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, una jornada dedicada a conèixer les possibilitats culinàries que ens ofereixen aquelles plantes que comunament anomenem “males herbes”. Enguany, la jornada, que tindrà lloc el dissabte 4 d’abril, es fa gran i oferirà més de 130 activitats per a tots els públics. Les inscripcions ja estan obertes i es poden realitzar a través de la web www.eixarcolant.cat, on també es pot consultar el programa complet.

Les plantes oblidades són plantes com l’ortiga, la rosella, el lletsó o la malva, plantes que creixen de manera espontània en camps, horts, marges i, fins i tot, en descampats o espais verds de les ciutats, i de les quals desconeixem – hem oblidat – les utilitats. A través d’activitats com tastos, tallers de cuina, xerrades i sortides, entre moltes d’altres, el Col·lectiu Eixarcolant vol donar a conèixer els usos d’aquestes plantes i mostrar que són una eina imprescindible per garantir una alimentació saludable i una agricultura sostenible.

En aquest sentit, les plantes oblidades són una oportunitat per fer front a reptes com l’emergència climàtica o el despoblament rural, ja que han de contribuir a la necessària transformació de com cultivem, distribuïm i consumim els aliments. La Jornada mostra que aquesta transformació és tant necessària com possible i que les plantes oblidades hi tindran un paper fonamental.

Enguany, la Jornada creix i augmenta el nombre d’activitats amb més de 130 propostes, ampliant també els espais a l’Ateneu Igualadí, on, com a novetat, es podrà gaudir de projeccions i concerts. Entre les activitats destaquen noms com el de Carme Ruscalleda, el Celler de Can Roca, Ada Parellada, Astrid van Ginkel, Joan Vallès i la televisió pública de les Illes Balears.

Per la seva banda, la fira de productes silvestres i varietats tradicionals també augmentarà el nombre de parades fins arribar a la setantena i al dinar silvestre podran assistir-hi fins a 600 persones, cent més que en la Jornada anterior. Per últim, cal destacar que en aquesta edició les activitats infantils i els tallers familiars guanyen protagonisme. Entre les activitats pensades per a famílies trobem tallers de cuina, tallers de creació de joguines i instruments, i fins i tot un scape room.

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia, entre d’altres, i no seria possible sense els més de 140 voluntaris del Col·lectiu Eixarcolant que coordinen i gestionen totes les activitats, realitzades per més de 150 ponents.

La Jornada és una de les iniciatives del Col·lectiu Eixarcolant, una entitat que des del 2016 treballa incansablement i de manera altruista per recuperar els usos d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals amb l’objectiu d’afavorir un model agroalimentari més sostenible, més saludable i més just.

Al llarg de tot l’any l’entitat realitza projectes de recerca, dinamització territorial, divulgació i assessorament per tal de fer possible que les plantes oblidades es tornin a cultivar, comercialitzar i consumir i que tot plegat es faci de forma sostenible i ètica.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*