Inici Música Jordi Savall: “El músic ha de ser crític amb ell mateix per...

Jordi Savall: “El músic ha de ser crític amb ell mateix per seguir avançant”

COMPARTIR

Jordi Savall va inaugurar ahir a la tarda el nou curs de l’Escola de Música d’Igualada a la sala d’actes del Museu de la Pell davant  d’un centenar de persones. A l’acte també van ser-hi Marc Castells, alcalde d’Igualada i Maria Queralt, directora de l’Escola de Música. Abans de començar la ponència es va guardar un minut de silenci en record de la jove vilanovina que va perdre la vida diumenge de la matinada.

L’intèrpret igualadí Jordi Savall va parlar des de la seva faceta de pedagog i es va adreçar al públic més jove per dir-los que “és important que us escolteu a vosaltres mateixos i descobriu que és el què us fa sentir com a casa”. També es va adreçar als professors de l’Escola de Música presents, per aconsellar-los que només es treballa i es rendeix quan “es fa bona feina i es fa feliç a les persones”.

Savall també va repassar anècdotes de la seva joventut, però sobretot, va aprofundir en la relació entre la música i els humans, i va dir que “la música està amb nosaltres abans de néixer i gràcies a ella entenem l’amor i la tendresa dels pares. Un nen petit no sap el que vol dir, però sí que entén l’emoció que hi ha darrere de com li dius les paraules”. En la mateixa línea, va dir que la música és “una manera de comunicació i comunicar-nos i transmetre coses als fills és un tret diferenciador dels humans”.

El musicòleg també va parlar de la figura del músic, de que va dir que “avança quan és capaç de ser crític amb ell”. El mateix Savall va declarar que ell encara considera que té coses a millorar i que si no tingués el neguit per perseguir un ideal, s’avorriria d’allò més. Al músic també va lligar-lo amb la música, i és que un veterà com Savall en aquest món musical considera que “un concert on el mústic hi posa tot l’esforç i l’emoció, agradarà molt més que un d’aquells que segueix per rutina”.

Una de les anècdotes més curioses que va explicar va ser una nit que en silenci, va quedar-se al Conservatori de Música a escoltar un assaig durant més d’una hora. “En vaig sortir transformat. Va ser la nit que vaig decidir que em compraria un violoncel”, explicava. Savall va seguir la seva obstinació de dedicar-se al món de la música a pesar que múltiples comentaris li havien dit que “es moriria de gana”.

Al final de la ponència, un auditori del Museu de la Pell ple de gom a gom, va posar-se dempeus per aplaudir les paraules del mústic igualadí. Durant la conferència, Marc Castells, també es va dirigir a Savall per mencionar que “Igualada necessita un auditori i qui millor que Jordi Savall per presidir.-lo”. L’alcalde d’Igualada també va dir que l’Escola de Música rebria una inversió de 800.000 euros.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*