Inici Societat Jorba i Sant Martí de Tous seran els primers municipis a implantar...

Jorba i Sant Martí de Tous seran els primers municipis a implantar la recollida porta a porta

COMPARTIR

La recollida d’escombraries amb el sistema porta a porta arrencarà el proper 7 de maig a Jorba i Sant Martí de Tous, els primers dels 22 municipis que assoliran abans de l’estiu un canvi en la recollida de residus.

Després de les activitats de difusió entre els veïns -que han inclòs tallers a les escoles- i el lliurament dels cubells per a dipositar els residus, el nou sistema s’anirà implantant entre els mesos de maig, juny i juliol.

El 14 de maig s’hi incorporaran Carme i Orpí; el 21 de maig El Bruc i Castellolí, el 4 de juny La Pobla de Claramunt i la Torre de Claramunt i el 18 de juny Capellades. Finalment, el 25 de juny començarà la recollida amb el nou sistema a Bellprat i Copons, Argençola, Montmaneu, Rubió, Santa Maria de Miralles i Veciana.

A més dels municipis previstos inicialment, el Consell Comarcal també continuarà gestionant la recollida de residus als municipis de l’Alta Anoia -excepte a Calaf, que presta el servei directament-, després que la Mancomunitat de l’Alta Segarra no pogués tirar endavant la gestió a la zona. El nou contracte, que s’ha de licitar al proper ple de l’ens comarcal, inclourà ja la gestió a través del nou sistema. El calendari de la nova licitació permetrà que el desplegament a l’Alta Segarra es pugui fer a continuació dels municipis inicialment previstos, segons ha explicat el conseller de Medi Ambient i recollida en municipis petits del Consell Comarcal de l’Anoia, David Sánchez.

El nou sistema ha estat “un vestit fet a mida” de cada municipi, segons Sánchez. Així, el sistema porta a porta en alguns municipis i nuclis més compactes conviu amb les denominades àrees tancades en municipis amb població més disseminada. Aquestes àrees allotgen els contenidors i els veïns accediran amb una targeta, per tal que quedi el mateix registre dels residus dipositats que amb el sistema porta a porta.

Una de les àrees tancades que es posaran en funcionament el proper mes de maig, a Jorba.

El porta a porta arribarà aquest any a 22 municipis de l’Anoia, que sumen globalment uns 24.000 habitants.

Capgirar les estadístiques

David Sánchez reconeix que un dels motius per engegar el nou sistema és “capgirar les estadístiques” que situen l’Anoia a la cua del reciclatge a Catalunya. De fet, serà la segona comarca que iniciarà el porta a porta a través del Consell Comarcal, després del Pallars Sobirà.

A més d’aquest objectiu, Sánchez explica que hi ha una raó de pes per canviar de sistema, perquè “el canon per portar residus a l’abocador s’incrementarà any rere any i si no canviem de model hauríem de pujar taxa si o si”.

En essència, el porta a porta persegueix “que els ciutadans es responsabilitzin de fer bé el triatge d’aquells residus que generen” i l’eficàcia portaria el percentatge de recollida selectiva fins el 70%, segons el conseller comarcal. Sánchez afegeix que el propi contracte del servei ja fixa percentatges de recollida selectiva que haurà d’assolir.

La prova pilot que van fer el passat mes de desembre 10 famílies de la comarca va demostrar, per a Sánchez, que el nou sistema “no generarà més complicació a les llars on ja es recicla”, tot i que “aquells que ara no fan el triatge si que s’hi hauran d’adaptar”.

FER UN COMENTARI

*