L’entitat Jorba Reflexiona, que va reclamar la consulta celebrada diumenge sobre nou sòl industrial al municipi, considera que la participació dels veïns «ha estat altíssima»: un 63,61% del cens ha anat a votar i el resultat, rotund en les dues preguntes: el NO al polígon obté un 85% dels vots (355 contra 56), cosa que suposa més d’un 52% del cens. En la segona pregunta, sobre el rebuig a renovables, el SÍ al control obté un 91%. Per a la plataforma, «la resposta dels veïns de Jorba no ha deixat dubtes i el posicionament és claríssim i contundent: no volem que es construeixi un nou polígon o, com en diuen des de l’Ajuntament de Jorba, no volem que s’amplii el parc tecnològic«.
Des de Jorba Reflexiona no llegeixen aquests resultats en clau de política municipal i remarquen que «únicament hem qüestionat la posició de l’equip de govern favorable a l’afectació del PDUAECO sobre el nostre municipi i, a la vista dels resultats, li demanem que es posicioni al costat de la voluntat popular d’oposar-se a aquesta afectació de terreny».
Referent a la campanya, Jorba Reflexiona assegura que «ha estat desigual» perquè «hem hagut de lluitar contra el poder establert». En aquest sentit, consideren que la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena «ha tingut un comportament senzillament intolerable». Des de la plataforma assenyalen que «caldrà saber quants diners públics s’ha gastat la MICOD en la campanya i denunciar el comportament de la majoria dels alcaldes de la Conca signant manifestos dient-nos als jorbencs i jorbenques què hem de votar publicats a tota pàgina a la premsa comarcal». Malgrat tota aquesta pressió, Jorba Reflexiona celebra que «el vot de la ciutadania ha sigut lliure i clar» i afegeix que la seva campanya ha costat 600€ pagats de la seva butxaca i amb moltes hores de feina voluntària.
Vist el desenvolupament i el resultat de la consulta, Jorba Reflexiona manifesta:
- Primer de tot, donem les gràcies al veïnat de Jorba que ha estat implicat i ha participat massivament a la consulta, que ha estat un exemple d’exercici democràtic, impecable. Quan se’ns ha donat l’oportunitat de participar, el poble de Jorba ha respost de manera clara i contundent. Els veïns i veïnes de Jorba hem demostrat que ens importa el futur, que no som aliens al que passa a la Conca d’Òdena. Jorba esdevé una veu activa del territori. Moltes gràcies!
- Demanem que l’Ajuntament de Jorba celebri un Ple on demani formalment al Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori que no inclogui cap terreny de Jorba com a zona d’activitat econòmica en la redacció del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena i que a partir d’ara tingui una actitud ferma i proactiva en la defensa del territori en cas que algun poder superior (MICOD, Conselleria) pretengui continuar amb aquesta afectació.
- Cal analitzar i prendre una decisió sobre el PDUAECO. És evident que la situació en què queda el PDUAECO després de la votació de diumenge és molt compromesa, cosa que molt aviat analitzarem amb les altres plataformes opositores de la Conca d’Òdena, amb qui valorarem l’aturada de la redacció del Pla perquè el punt de partida ha canviat, i la votació de Jorba és un toc d’atenció que exigeix un debat, estudis seriosos i una reflexió profunda sobre el futur econòmic de la Conca d’Òdena prèvia a una possible nova planificació.
- Seguint amb la línia de la nostra campanya, demanem que els poders públics facilitin i promoguin la creació d’ocupació i la implantació d’empreses en els espais que tenim disponibles. Cal una actuació urgent a la zona de les bòbiles de Sant Genís, que té possibilitats de generar activitat econòmica i que, en cas de necessitat, es planifiqui un creixement en la zona prevista de cal Blasi. Volem que hi hagi un poble viu i que es pugui treballar a Jorba, però no a qualsevol preu. En aquests sentit, serem al costat de les iniciatives que contemplin un desenvolupament sostenible del poble.
- Rebutgem el model de grans projectes d’energies renovables que transformen el paisatge de la comarca de l’Anoia. Més enllà de Jorba, la contundència d’aquesta votació també ha de ser un toc d’atenció sobre la manera d’implantar les energies renovables, que han de comptar amb el consens del territori i la complicitat de les administracions. Estarem pendents del desenvolupament de la modificació del decret que avui s’ha aprovat. La veu opositora als grans projectes ha estat també rotunda i vetllarem perquè es compleixi la voluntat inequívoca del municipi. Demanem a l’Ajuntament de Jorba que traslladi el resultat de la consulta a la Conselleria d’Acció Climàtica i, especialment, al Departament d’Acció climàtica, alimentació i agenda rural, al Departament d’Empresa, Indústria i Energia i al Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.
- La democràcia té moltes formes i la consulta popular no referendària n’és una de molt important per als pobles i ciutats del país. Com ja hem explicat, la iniciativa de fer una consulta popular sobre la qüestió del polígon va ser nostra, de la plataforma veïnal Jorba Reflexiona. Al mes de febrer vam fer una sol·licitud oficial emparant-nos en la llei Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. L’Ajuntament va acceptar i va assumir-ne l’organització oficial, tal i com preveu la llei. Subratllem la valentia i el rigor democràtic que suposa sotmetre grans decisions sobre el futur del municipi a la consideració de la ciutadania i estem convençuts que el camí de radicalitat democràtica que s’ha obert a Jorba serà un referent. En el nostre cas, l’índex de participació en legitima els resultats de manera indiscutible. Encoratgem als ciutadans a que utilitzin aquesta eina i sol·licitin als seus ajuntaments la possibilitat de celebrar consultes populars en temes importants per als veïns i per al poble.
- Finalment, és de justícia agrair a les persones més properes a Jorba Reflexiona la seva implicació en la campanya informativa i de conscienciació: gent que ha vingut a les primeres reunions quan érem quatre gats, que ens ha acompanyat en el porta a porta, que ha fet petites aportacions econòmiques, s’ha compromès penjant domassos al seu balcó o difonent informació per les xarxes socials, que ha parlat amb els seus veïns sobre la consulta i ha contribuït que el poble es mobilitzés. Malgrat que no estiguessin cridats a participar en la consulta, també hem rebut la col·laboració, el suport i l’escalf de veïns de l’Espelt, Igualada i altres indrets de la Conca d’Òdena.
Finalment, celebren que «a Jorba el poble ha parlat de manera rotunda i clara i ara caldrà fer un pas més».