Inici Cultura Jorba culmina la primera fase de la restauració del seu castell

Jorba culmina la primera fase de la restauració del seu castell

COMPARTIR

El passat diumenge 6 de maig es realitzà la primera visita guiada al castell de Jorba amb l’objectiu de conèixer el resultat de la primera fase de restauració que s’ha enllestit recentment.

L’arqueòloga i restauradora Mireia Sabaté, responsable dels treballs de restauració, va ser l’encarregada d’explicar als assistents la feina feta i els va encomanar la seva passió envers les característiques particulars del castell situat en un lloc tant estratègic.

El castell de Jorba és un castell de frontera, on hi va haver activitat entre els segles X i XIX. Com a “castro Iorba” apareix documentat per primera vegada l’any 974, en època del Comte Borell II. Està situat a 449 metres sobre el nivell del mar, al Puig de la Guardia, i des d’allà es contempla tota la Conca d’Òdena i els passos cap a Copons, resseguint la riera de Veciana, i la ruta cap a terres segarrenques.

Durant l’excavació s’han descobert diverses estructures constructives la majoria de les quals pertanyen a la darrera fase del castell, en època moderna, habitat per una família de masovers. Així, sobre les restes reaprofitades del castell medieval, ara es pot distingir un cup, un forn i diverses estances. Entre les restes de materials trobats, s’han documentat centenars de plats, olles, cassoles i càntirs dels segles XVII al XIX i, de manera més escassa, ceràmiques d’època ibèrica i medieval.

També s’han recuperat guixos decorats que haurien format part del revestiment i artesanats d’alguna sala noble d’època moderna. Algunes decoracions contenen símbols que coincideixen amb l’actual escut de Jorba. També s’ha trobat un fragment amb un rostre masculí pintat.

Tota la intervenció ha estat promoguda per l’Ajuntament de Jorba i finançada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona.

Durant la visita l’alcalde de Jorba, David Sánchez, va explicar que ja estava aprovada una segona fase de restauració i consolidació del castell, per a la qual ja es disposa dels recursos econòmics.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*