Inici Societat Joan Pinyol portarà la lluita per treure al seu avi del Valle...

Joan Pinyol portarà la lluita per treure al seu avi del Valle de los Caídos a tres universitats dels Estats Units

COMPARTIR
Joan Pinyol a la Columbia University de Nova York el maig de 2019.

Entre el 28 de novembre i el 5 de desembre, l’escriptor capelladí Joan Pinyol es desplaçarà fins a la costa oest dels Estats Units per impartir tres conferències sota el títol «Avi, et trauré d’aquí! Una lluita per desenterrar la memòria republicana del Valle de los Caídos i contra l’oblit imposat per la dictadura franquista». El mateix dia 28 la durà a terme a la Universitat de Standford, el dia 29 a la Universitat de Califòrnia-Berkeley i el dia 1 a la Universitat de Califòrnia-Los Angeles (UCLA). D’aquesta manera farà arribar la causa per la qual lluita des de fa 14 anys en diversos centres universitaris nord-americans on s’imparteixen estudis catalans. Així mateix, dissabte dia 3 de desembre Joan Pinyol durà a terme una xerrada sobre l’estat de la qüestió de la seva lluita al Centre Català de Los Ángeles davant la comunitat de catalans que viuen en aquella ciutat americana. Aquests actes formen part del programa d’activitats acadèmiques i culturals que s’organitzen des de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull.

Des que l’any 2008 Joan Pinyol va començar la lluita per treure el cos del seu avi del Valle de los Caídos i per portar-lo al cementiri de Capellades, ha gravat documentals per a diverses televisions, com ara «Avi, et trauré d’aquí!» (Sense Ficció, 2013. TV3), ha escrit dues versions del llibre Avi, et trauré d’aquí! (Saldonar edicions, 2019 i 2021), que ha presentat un total de 60 vegades per tot el territori, també a Alacant i a les Illes Balears. I que ha traduït al castellà en espera que alguna editorial s’engresqui a la seva publicació. També ha impartit diverses conferències sobre el tema en diversos centres educatius de secundària i en dues ocasions a la Facultat d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Tampoc és la primera vegada que es desplaça fins als Estats Units per explicar la lluita. El 2019 la va donar a conèixer a la Towson University (Baltimore), la Georgetown University de Washington DC, al Hood College, de Frederick (a l’Estat de Maryland) i a la Columbia University de Nova York.

També com en aquella ocasió l’acompanyarà el Robert Casas Roigé, professor del departament de Llengües al Hood College que va dedicar la tesi doctoral a la producció de documentals en l’àmbit ibèric que qüestionen l’exemplaritat de la Transició i que és autor de l`epíleg del llibre «Avi, et trauré d’aquí!» (2019).

FER UN COMENTARI

*