Inici Societat Jaume Farrés i Eixarcolant impulsen una jornada per recuperar de l’ofici de...

Jaume Farrés i Eixarcolant impulsen una jornada per recuperar de l’ofici de cadiraire

COMPARTIR

Fins a mitjans de segle XX totes les cadires de la comarca, com les de bona part del país, eren de boga. Més ben dit, el cul de les cadires era elaborat a partir de les fulles assecades i degudament trenades de la boga (Typha angustifolia). La boga, més enllà de ser un producte de llarga durabilitat i de total proximitat, ja que és molt abundant als rius i rieres del país, aporta comoditat, frescor a l’estiu, i calidesa a l’hivern. Tanmateix a partir dels anys 60 del segle XX l’ús de la boga va anar decaient, principalment a causa de l’arribada al mercat de cadires, de fusta o plàstic, produïdes a nivell industrial. La conseqüència és que actualment, tot i que les cadires de boga cada vegada van més buscades i són més preuades, pràcticament ningú coneix que la boga és una matèria primera que podem recollir, processar i utilitzar nosaltres mateixos i sense gaire esforç.

Traslladant-ho a la nostra realitat, tothom ha vist boga a la llera del riu Anoia, però paradoxalment pràcticament ningú la coneix, i es poden comptar amb els dits d’una mà aquells qui la saben utilitzar per a fer culs de cadira. Amb l’objectiu de canviar aquesta realitat, i gràcies a la inquietud i generositat del cistellaire Jaume Farrés, neix l’activitat que es durà a terme el dissabte 15 de setembre, en la qual tots els participants aprendran com trenar la boga i com utilitzar-la per confeccionar el cul d’una cadira. Tant és així que totes les persones que vulguin participar de l’activitat hauran de dur una cadira de fusta vella, a la qual li faran el cul de boga tot seguint el mestratge i indicacions d’en Jaume.

La boga que s’emprarà en l’activitat del dia 15 va ser recollida a finals de juny del riu Anoia, s’ha deixat assecar durant l’estiu i ara ja està llesta per tal de poder trenar-la. Convidem a tothom a participar-hi, ja que l’oportunitat d’aprendre directament d’una persona amb més de 60 anys d’ofici com en Jaume cada com és, malauradament, més difícil.

L’activitat es durà a terme a la masia de Can Mercaderet (a 5 km d’Igualada direcció Sant Martí de Tous), amb inici a les 9:30 i durada de tot el dia. Hi haurà dinar amb productes ecològics, varietats tradicionals i plantes silvestres per tots els assistents. El preu, que inclou el dinar, és de 12€. Per realitzar les inscripcions cal enviar un correu a info@eixarcolant.cat o un missatge a través de Whatsapp al 690 373 980 com a molt tard el dia 13 de setembre.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*