Inici Societat Les institucions formalitzen l’acord per a la gestió del Magatzem d’Aliments Anoia

Les institucions formalitzen l’acord per a la gestió del Magatzem d’Aliments Anoia

COMPARTIR

Santa Margarida de Montbui ha acollit aquest dilluns la signatura d’un conveni entre la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Asociación Artesanas del Corazón, la Fundació Privada Banc dels Aliments, i la Fundació bancària “La Caixa” per tal de formalitzar el suport al projecte de magatzem logístic per a la distribució d’aliments a l’Anoia.

Juntament amb l’acte de signatura, s’ha procedit a la inauguració oficial del Magatzem, malgrat ja fa un any que el projecte està en funcionament a la comarca.

Aquest Magatzem, gestionat per l’entitat Artesanas de Corazón, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Anoia, ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona, la Fundació Banc dels Aliments i, entitats com Càritas o la llar del Sant Crist d’Igualada i l’Obra Social “la Caixa”, fa les funcions de magatzem logístic d’aliments a la comarca, realitzant tasques de recollida, registre, emmagatzematge, organització de lots i distribució de productes alimentaris als diferents punts de distribució de la comarca que s’han adherit al projecte. Com ha explicat el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, el magatzem dona servei a 32 dels 33 municipis de la comarca, 29 dels quals amb implicació directa dels ajuntaments “i permet que totes les necessitats siguin ateses per igual, també les dels petits municipis que tenen 2, 1 o cap usuari”.

Salvador Morodo, President de l’Associació, ha destacat com, amb la col·laboració amb associacions com la Llum, Joguines Sense Fronteres, La Nau i, empreses com ABACUS, permet la distribució d’altres productes no alimentaris (roba, calçat, mobiliari, material escolar i d’oficina, etc.) entre les famílies de la comarca en situació de vulnerabilitat. Els voluntaris de l’entitat són els encarregats de gestionar el magatzem i el repartiment. Morodo ha assegurat que el magatzem no es podria tirar endavant “sense el treball de les Artesanas” i afegeix que les institucions i fundacions “suporten el pes d’aquest magatzem”.

Un magatzem de proximitat suposa un recurs fonamental per a les entitats socials que distribueixen aliments a les persones vulnerables a la comarca, ja que redueix significativament els desplaçaments que han de fer per transportar les mercaderies que prèviament havien de recollir al magatzem del Banc dels Aliments de Barcelona, que ara continua subministrant aliments al magatzem anoienc.

Així mateix, el magatzem s’encarrega també de recollir excedents de fruita i verdura i els productes de la xarxa de fred. Això permet, no sols reduir costos de transport i medi ambientals, sinó també disminuir el temps de desplaçaments i, per tant, el risc de deteriorament dels aliments, facilitant que les entitats puguin subscriure’s a nous programes alimentaris, com són els de productes frescos (fruites i verdures) i de xarxa fred (congelats), més nutritius i saludables, fet que ha permès de garantir l’equilibri territorial ja que, totes les persones beneficiàries dels punts de distribució d’aliments reben la mateixa varietat d’aliments.

Aquest nou punt de distribució d’aliments al municipi de Santa Margarida de Montbui respon al compromís de la Fundació Banc dels Aliments d’impulsar un model logístic basat en la creació d’una xarxa de magatzems distribuïdors en diverses comarques de la província de Barcelona. L’objectiu és expandir la ubicació dels magatzems i facilitar l’accés equitatiu a tota la demarcació provincial; un projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Prop de 2.000 usuaris a la comarca

El local on s’ubica el nou magatzem distribuïdor el gestiona l’entitat Artesanas del Corazón i es troba al carrer Ronda Anoia, 11 de Santa Margarida de Montbui. Des d’aquest espai es distribueixen aliments i productes bàsics a unes 350 famílies d’arreu de l’Anoia que sumen 1.800 persones en total. Entre aquestes, per exemple, no hi ha les usuàries del Banc de Queviures d’Igualada, que té funcionament i magatzem autònom.

En aquest magatzem es poden acollir totes les entitats socials distribuïdores d’aliments provinents de la Fundació Privada Banc dels Aliments, és a dir, entitats homologades pel Registre d’Entitats dels Serveis Socials de la Generalitat, els beneficiaris de les quals són derivats pels Serveis Socials dels ajuntaments. L’entitat Artesanas del Corazón redistribueix els aliments entre les entitats d’ajuda social de la comarca que s’adhereixin al projecte del magatzem, en funció d’acords establerts i les seves necessitats i capacitats de distribució a la població.

El Consell Comarcal de l’Anoia ha proporcionat suport tècnic i econòmic per a la sostenibilitat del projecte, destinant una professional al seu seguiment, i vetlla pel bon ús del magatzem distribuïdor d’aliments, en coordinació amb la Fundació Privada Banc dels Aliments.

La Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària “la Caixa” donen suport econòmic a l’entitat Artesanas del Corazón per tal de garantir el funcionament, logística i sostenibilitat del magatzem distribuïdor d’aliments.

La Diputació ofereix, també, suport en la coordinació entre els serveis socials municipals i les entitats que participin d’aquest programa, per tal d’agilitzar les actuacions que desenvolupin.

1 COMENTARI

  1. Mare meva com en arribat aixo amb récorda el local dels anys 40 al Carrer de les Escolapias cuan i habia el reccionament, temps diferents, pro en el segle xxl fa plorar

FER UN COMENTARI

*