Inici Blocs Innovació oberta: Perquè morir?

Innovació oberta: Perquè morir?

COMPARTIR

www.xaviermarginet.com
@xmarginet

És simptomàtic que malgrat tinguem alguns centres de recerca líders a nivell mundial i científics molt reconeguts en àmbits específics, les universitats catalanes no deixen de caure en el rànquing de qualitat a nivell mundial. No som dels primers dos-cents, ni molt menys.

No crec que sigui un fracàs, sinó simplement la constatació de que el món ha pres una dinàmica on les masses crítiques dels líders fan inabastable la competència. Aleshores, no és més intel•ligent intentar aprofitar aquest corrent irresistible en lloc de remar en contra? Si hi ha tant de coneixement disponible –i accessible gràcies a les TIC- en el món, no és més lògic conèixer-lo i si és possible col•laborar amb els que el lideren aportant el valor diferencial que creguem que ens pot identificar?

La participació en un mercat la calculem en base a dades i projeccions  d’un estatus quo que, quan el plantegem en termes de competència, ens aclapara perquè sols hi veiem amenaces i poques expectatives de creixement; però qualsevol col•laboració més enllà de la nostra visió individual ens permet realment modificar el mercat, crear-ne de nou i, per tant, millorar les expectatives de tots plegats.

Aquest és el motiu real de la innovació oberta més enllà de la bondat de les sinergies i dels valors del bé comú: és l’oportunitat de fer el pastís més gran o fer-ne un de nou allí on no n’hi ha cap. Per això no hem de ser gasius en la innovació, o encara que innovem, fracassarem. És la generositat el que ens farà rics.

En aquest sentit, cal aplaudir les iniciatives que faciliten els entorns de col•laboració, sobretot quan venen de l’àmbit públic, i més encara en moments en que la disponibilitat pressupostària és tan migrada. A Igualada, el creixement sostingut de l’ocupació del Tecnoespai n’és un bon exemple, i la prova de que la interacció entre empreses genera sinèrgies més enllà dels potencials individuals. També és esperançadora la propera posada en funcionament del centre de serveis a les empreses de Vilanova del Camí, una aposta pels sectors paperer i de packaging que reforçarà sens dubte la capacitat innovadora de la comarca, que compta ja amb diverses entitats que actuen com a eines importants a l’abast de les empreses. De manera que tots –i junts- a innovar!

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*