Inici Destacats La indústria de l’Anoia afronta el repte de la digitalització

La indústria de l’Anoia afronta el repte de la digitalització

COMPARTIR

La revolució de la tecnologia digital arriba també per transformar la indústria, un sector que es pot beneficiar de l’augment de capacitat productiva i de la reducció de costos que pot suposar l’aplicació als seus processos de la robòtica, Big data, la realitat virtual o l’emmagatzematge de dades al núvol.

Una jornada organitzada per la Unió Empresarial de l’Anoia, el Col·legi Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, la delegació a la Catalunya Central d’Enginyers Industrials de Catalunya, l’associació TICAnoia i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada va apropar dijous la realitat de la indústria 4.0 a més d’un centenar d’empresaris i estudiants anoiencs a l’auditori Mont-Àgora de Santa Margarida de Montbui.

El coordinador del grup de treball “Software d’Integració” d’Enginyers Industrials de Catalunya, Michael Loughlin va presentar les línies bàsiques d’un informe sobre la indústria 4.0 a Catalunya. Entre les conclusions, Loughlin explicava que l’aplicació de les TIC pot millorar productes, processos i model de negoci, així com generar noves oportunitats i necessitats.

Advertia, però, que “pot ser una revolució, però per arribar-hi cal evolucionar des d’estats anteriors”. O sigui, res de llapis i fulls en la gestió dels magatzems, per exemple.

Per aprofitar els beneficis de la nova revolució industrial “no cal ser gran o petit, sinó ser àgil en els canvis”, que s’han d’implementar amb estratègies “àmplies” però també “concises per poder-les aplicar des del primer minut”, segons Loughlin.

La indústria 4.0 té pendents de resoldre abans algunes mancances pel que fa els estàndards i la seguretat de la protecció de les dades, que es consideren el nou petroli en aquest canvi de paradigma.

Un canvi pel qual les empreses requereixen d’un perfil professional de responsable tecnològic i un ecosistema que proporcioni partners, suport i finançament per fer aquest salt al futur. Josep Maria Ganyet va tancar la jornada amb un advertiment: “si no ho fem bé, haurem de parlar també de refugiats digitals”.

Una singular màquina expenedora 

La gestió dels Equips de Protecció Individual (EPI) pels treballadors de la factoria d’Schneider Electric de Capellades “era un autèntic desastre”, com confessa el responsable de digitalització de la planta, Manuel Carrasco.

L’any 2013 van implementar una solució basada en les màquines expenedores de begudes i alimentació. Aquesta iniciativa pionera que han ampliat per altres eines els va permetre que els propis treballadors, amb la seva targeta, accedissin al material que requerien. La pròpia màquina fa la comanda de nous materials, estalviant treball administratiu, i les dades permeten aprofundir en com s’utilitzen els EPI. Carrasco reconeix que el secret de l’èxit és que “és molt simple d’entendre i de quantificar el guany”.

A més de l’experiència d’Schneider, la jornada va permetre conèixer com l’empresa Indústrias Puigjaner ha elaborat una plataforma de dades per millorar la seva producció de maquinària metal·lúrgica i com la foneria Funosa d’Òdena preveu implementar fins a una vintena de robots, alguns dels quals ja fan feines que afectaven l’ergonomia dels treballadors.

Horizons Optical va presentar un sistema que elabora ulleres personalitzades a la fesomia del client i Makers Igualada va reivindicar la rapidesa, economia i versatilitat de la impressió 3D.

FER UN COMENTARI

*